Askel omavaraisemmaksi

Niinä hetkinä, kun blogi oli keväällä ja kesällä hiljainen, minut löysi yleensä ulkoa joko pensselin tai lapion varresta ähisemässä. Monituisia projekteja tuli edistettyä, mutta yhden sain kokonaan valmiiksikin. Muokkasin nimittäin pari vuotta sitten aloittamani lavatarhan aivan uuteen muotoon!

Alunperin olin laittanut lavojen pohjalle kunnon kerrokset kartonkia sekä jätepaperia. Tälle ratkaisulle rikkakasvit nauroivat jo ensimmäisenä satokautena ja homma oli oikeastaan aikalailla menetetty. Virheestä viisastuneena kipaisin tällä kertaa paikallisesta tavaratalosta rullan maisemointikangasta ja toisaalta ison kuorman kuorikatetta. Näiden päälle sitten kasasin kaksi U-mallista lavaa kahteen kerrokseen. Lavoina käytin ihan kaupan tavan lavoja, jotka purin ja kasasin uudestaan haluamallani tavalla.

Toiseen lavaan istutin vanhoista lavoista säilöön otetut mansikantaimet, yrttejä sekä kesäkukkia. Toiseen puolestaan erilaisia salaatteja, porkkanoita ja pari pensasmustikkaa parempaa paikkaa odottamaan. Siirtohommista näivettyneet mansikat kasvoivat tämän kauden aikana hervottomiksi ja antoivat loppukesästä makoisia maistiaisia tulevasta. Myös kaupan heviosastolta ostetut yrtit kasvoivat varsin vallattomiksi. Salaatteja saatiin yli tarpeiden ja taivaallisia porkkanoita kiskoin muutama päivä sitten kolmesta rivistä ihan kiitettävän määrän.

Näistä määristähän ei mitään syksylle riittäviä varantoja saada, mutta vaikuttaa siltä, että loppukesät voidaan kaupasta kantaa kotiin niin halutessamme vain proteiininlähteet. Perunoille pitänee ensi keväänä tekaista vielä ihan oma lavansa.

Tänä vuonna ajattelin vielä kokeilla syyskylvöjä porkkanan ja valkosipulin kanssa. Ensi vuoden kylvöjä ajatellen on löydettävä jokin maistuvampi salaatti, sillä tämän vuotinen oli ikävän kitkerää natustettavaa. Ehkäpä otamme uusinnan edellisvuoden keräsalaatista, joka oli paitsi kaunista myös hyvänmakuista.

4 kommenttia artikkeliin ”Askel omavaraisemmaksi

 1. Sait tosi hienot lavat tehtyä! Kateellisena katson noita porkkanamääriä, mikä sen makoisampaa kuin oman maan porkkana puhtaaksi huuhdeltuna!

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos, olen lopputulokseen tyytyväinen! Toivottavasti rakennelma on pystyssä vielä talven jäljiltäkin 😄 Näiden kesäporkkanoiden maku oli kyllä vertaansa vailla ja kesällä rivistöjä harventaessa ohuiden suikeroiden tuoksu oli huumaava!

  Liked by 1 henkilö

 3. Me laitettiin mökillä kanssa lavat täyteet siemeniä ja nyt syksyllä ovatkin olleet erittäin täynnä tavaraa! Mm. porkkanaa nousi erittäin kiitettävästi myös meillä ja ai että ne maistuivat todellakin makoisemmilta kuin kaupan porkkanat. Kesäkurpitsaa on myös syöty omasta maasta jo kuukausikaupalla, vähempikin olisi riittänyt. :’D

  Liked by 1 henkilö

 4. Hahah! Kesäkurpitsa on ilmeisesti just sellainen, että onnistuu aina ja sitä tulee paljon. 😄 Mahtavaa, että teilläkin kylvöt onnistui ja lavat täytyi!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s