Kaikki Kajaanista – kesämenot 2019

IMG_7690 2

Tällä kertaa juttusarjassa erittäin ajankohtaista asiaa eli Kajaanin kesämenot! Tiesittekö, että tulevien kuukausien aikana pelkästään Kajaanissa on 140 tapahtumaa? Koko Kainuun alueella menoja on tästä päivästä elokuun loppuun yhteensä 435. Aivan tuhoton määrä! Keräsin tähän julkaisuun Kajaanin kiinnostavimmat kesämenot sekä muutaman bonuksen loppuun. Tarjolla on aivan kaikkea pienistä Food Festivaleista jättiläisoopperaan!

IMG_7694 2

Näe nämä!

Mobilismi – Liikuttava harrastus Kainuun museo | 5.6. – 15.9.2019 | Asemakatu 4

Kainuun Museon ja Kainuun Mobilistien yhteistyönäyttely, joka valottaa autojen, autoilun ja tieliikenteen historiaa niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Lisäksi näyttelyssä kerrotaan mobilismista monipuolisena harrastuksena ja kurkistetaan mobilistien yksityiskokoelmien kätköihin.

Suuri Tuntematon Kajaanin taidemuseo | 6.6.–25.8.2019 | Linnankatu 14

Kesäkuussa Kajaanin taidemuseossa aukeaa Heidi Kilpeläisen näyttely Suuri Tuntematon. Näyttelyssään Kilpeläinen käsittelee Daniel Cajanuksen kautta muun muassa maahanmuuton teemoja. Näyttely puhuu rajattoman vieraanvaraisuuden, huomaavaisuuden ja välittämisen puolesta.

Näyttely on osa Kajaanissa vietettävää Daniel Cajanuksen kesää, joka huipentuu suomalais-hollantilaisen Cajanus – Jättiläisoopperan esityksiin 24.–28.7. Paltaniemen Eino Leino -talolla. Tapahtuman puitteissa onkin hyvä sauma tutustua Paltaniemen kulttuurimaisemaan, kuvakirkkoon ja Eino Leino -taloon.

Ase- ja varusmuseo Lönnrotinkatu 1 B

Ase- ja varusmuseo on yksityisin varoin ylläpidettävä näyttely, jonka pääpaino on toisen maailmansodan esineistössä. Kokoelmassa on yli 2 000 esinettä ja aihetta käsittelevää kirjallisuuttakin yli 3 000 nidettä! Koska aseita, univormuja ja muuta esineistöä Suomen puolustusvoimien alkuajoilta lähtien on niin runsaasti, on joka kesälle jotakin uutta jännittävää sekä erilaisia teemanäyttelyitä. Museon jatko on kiinni tästä kesästä, joten älä siirrä tätä enää ensi vuodelle!

IMG_7967

Koe nämä!

Markkinakatu 3.-6.7.2019 |ke 10-18, to-pe 9-18, la 9-16

Kajaanin markkinakatu herää eloon jo 37. kerran! Vuosi vuodelta kasvanut tapahtuma sisältää tänä vuonna 130 kojupaikkaa, joten elämää ei kaduilta heinäkuussa puutu! Täältä löydät ruokaa, juomaa sekä kotiinviemisiäkin.

Kajaanin Runoviikko 3.-7.7.2019

Kajaanin Runoviikko on Suomen vanhin sanataiteen tapahtuma, joka vaalii kainuulaista rikasta sanataiteen perinnettä tuomalla Kajaaniin vuosittain valtakunnallisesti korkeatasoista ohjelmaa, jossa runoja esitetään sanan, sävelen, tanssin ja kuvataiteen keinoin. Runoviikon koko ohjelman sekä oheistoimintaa löydät täältä ja se toden totta on jokaisen kulttuurin ystävän tutustumisen arvoinen!

Kajaani Fest Lammen Loiskeet 5.-6.7.2019 | Kaupunginlammen monitoimipuisto & Kajaanihalli

Musiikin ystävälle kesän 2019 Kajaani Fest tarjoaa monipuolisen kattauksen kotimaisia artisteja. Lavalle nousee muun muassa Popedaa, Palefacea ja Vesterinen yhtyeineen – murto-osan mainitakseni. Festivaalialue on ikärajaton. Liput, koko artistikattauksen ja muun informaation löydät täältä.

Tervakanavan soutunäytökset 6.-27.7, 11.8. ja 17.8.2019 | säävaraus | maksuton!

1800-luvulla Kainuusta oli tullut Suomen tervantuotannon keskusalue, jossa poltettiin yli puolet maan vuosittaisesta tervamäärästä. Tervanpoltto työllisti ja tervakauppa toi varallisuutta myös syrjäseuduille maakunnan itäosiin, jossa raaka-aineeksi kelpaavaa mäntyä oli tarjolla runsain mitoin. Kanavien kautta kulki alussa 6 000-10 000 tynnyriä tervaa vuodessa, mutta kultavuosina luku kasvoi 24 000 tervatynnyriin vuodessa!

Tervakanavan kerrotaan olevan ainoa käytössä oleva tervakanava, joka rakennettiin 1840-luvulla, jäi pois käytöstä 1915 ja otettiin uudelleen käyttöön 1984. Näytökset ovat ilmaisia ja ne kestävät noin tunnin.

Linnanvirta 16.-18.8.2019 | Jokipuisto | maksuton!

Tämä viidettä kertaa järjestettävä puistotapahtuma kokoaa Kajaanin jokipuistoon kaikki vaahtosammutimista vaareihin. Visit Kajaani kuvailee tapahtumaa elämykselliseksi ja tapahtumien täytteiseksi historiaa ja hipsterimeininkiä yhdistäväksi tapahtumaksi, jossa tekemistä riittää koko perheelle. Viime vuonna oma suosikkini oli Food Festival, jossa paikalliset yrittäjät olivat loihtineet luvattoman maukkaita annoksia, joiden parissa vietimmekin Miehen kanssa tovin jos toisenkin…

Kajaani Street Art 15.6.2019 klo 13 | Lohtajan nuorisotalo

Katutaiteen tapahtuma päräyttää Lohtajalla, jonne kokoontuvat kaikki kaupunkikulttuurista ja katutaiteesta innostuneet. Luvassa on ainakin musiikkia, tanssia, skeittausta ja graffitien sekä muraalien tekoa kaupunkikulttuurin tavoin!

IMG_7846

Äläkä unohda näitä!

Riihipihan kesäpäivät 6.-7.7.2019 | klo 10-16 |Kuusirannantie 67, 88270 Vuolijoki

Vuolijoella sijaitseva talonpoikaismuseoalue vanhoine tuulimyllyineen ja lampaineen on elämys ihan jokaiselle. Alueen tarkoituksena on kerätä, säilyttää ja esitellä kainuulaisen maaseudun pihapiiriä ja sen toimintaa sellaisena, kuin se oli ennen sähkön käytön yleistymistä! Tänne on koottu 35 numeroitua rakennusta ja noin 4 000 kiehtovaa esinettä kertovat siitä, millaista elämä Kainuussa oli edellisten sukupolvien aikana. (Työkaluista päätellen raskasta, erittäin raskasta!)

Cajanus -jättiläisooppera 24.-28.7.2019 | Eino Leino -talon pihapiiri: Sutelantie 28, 87850 Paltaniemi

”Moderni ooppera herää eloon Oulujärven maisemissa ainutlaatuisena ulkoilmaesityksenä. Lavalla nähdään yli 80 hollantilaista ja suomalaista laulajaa, näyttelijää ja tanssijaa.

Oopperan kantaesitys oli keväällä 2017 Hollannin Haarlemissa, Sankt Bavon kirkossa, johon Daniel Cajanus haudattiin vuonna 1749. Nyt vuoroin hollanniksi ja suomeksi esitettävän oopperan kautta Cajanus tuodaan takaisin kotiin Kainuuseen.

Tervetuloa todistamaan eurooppalaista suurtuotantoa ja kokemaan Daniel Cajanuksen hämmästyttävä tarina!”

Täytyy sanoa, että tämä kuulostaa todella hienolta ja mielenkiintoiselta!

Meteli seis -lelumuseo 25.6.-28.7.2019 | ti-su klo 12-18 | Golftie 3, 88300 Paltamo

Tämä vuodesta 2009 esillä ollut paltamolaisten keräilijöiden Eija ja Tapani Homasen näyttely sisältää viime vuosisadan alkupuolen kipsitaideteoksia, nalleja, nukkeja, heppoja, mekaanisia ja muita leluja. Näyttely on myös yksi valtakunnallisilla matkailumessuilla palkitun Oulujärven kulttuurikierroksen kohteista!

”Eilisen lapset ja leikityt lelut” tuovat jo kymmenettä vuotta kävijälle nostalgisia mielikuvia lapsuudesta. Näyttely uudistuu joka vuosi ja lisää katsottavaa tulee. Kesällä 2017 pihapiiriin tuli Haaveiden kammari, jossa on ollut ihasteltavana kiiltokuvia ja paperinukkeja. Haaveiden kammarin näyttelyt ovat vaihtuvia: uusia yllätyksiä on tulossa joka kesä. Viime kesänä pihapiiriin ilmestyi Mökötysmökki, jonne saa mennä halutessaan istuskelemaan näyttelykierroksen jälkeen.

Pihan suuren suojeluskuusen alla voi kuunnella kuusen kuisketta. Lähes 200-vuotiaalla kuusella on paljon kerrottavaa. Kerrottakoon myös, että kirpputoriaitasta voi tehdä antiikkisia löytöjä.

Siitä vain valitsemaan ja nokka kohti Kajaania.

Tulkaa tänne minne kiire ei yllä, eikä tekeminen lopu!

IMG_8176

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaikki Kajaanista – kesämenot 2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s