Ylioppineille ja valmistuneille

IMG_4267

Pääsen tänään nostamaan maljan serkkukatraamme toiseksi nuorimmaisen kanssa. Hienon nuoren naisen kanssa, joka katselee edessä siintävää elämää yhtä hämmentyneenä kuin minäkin kuusi vuotta sitten. Hän on samanlaisessa ihanassa elämän taitekohdassa kuin monet muutkin tänään. Alkuhuumassa elämän kanssa.

Selatessani verkossa värssyjä tuoreen ylioppineen korttiin pistin merkille, että useimmat niistä yrittävät kertoa vastavalmistuneelle elämän olevan nyt. Nuoruus on tässä. Näissä hiirenkorvissa ja syreenien tuoksussa. Ei ole kuin tämä hetki, joten nauti siitä. Lopulta kirjoitin korttiin alkukesältä maistuvan onnittelurunon ja erikseen ylioppilaskirjeen.

Haluan tänään kertoa kaikille muillekin vastavalmistuneille, että toden totta elämä on nyt. Ei ole olemassa välivuosia, vaan vuosia joina tehdä töitä, juhlia, nähdä maailmaa, rakastua, valvoa myöhään, kirjoittaa runoja tai ihan mitä tahansa. Täyttäkää ne vanhempien ja isovanhempien kauhistelemat välivuodet kokeiluilla ja kuplivalla elämällä. Teillä on aikaa, mutta harvalla sitä on loppujen lopuksi liikaa.

Ei ole olemassa vääriä vastauksia, vaan useita polkuja ja joskus parempi strategia on lähestyä päämääräänsä tuulen alta yllättäen.

Loppuun aion lainata vanhaa ystäväämme Ernest Hemingwayta, kuten serkkuni ylioppilaskirjeessäkin tein: ”Täytyy tottua siihen, ettei elämän tärkeimmissä risteyksissä ole tienviittoja.” ja kenties meille jo kolmatta astetta päättäville tai elämässä muutoin samoja asioita pyöritteleville rohkaisuksi Maurice Chevalierin toteamus ”Jos jäät odottamaan sitä täydellistä hetkeä, jolloin kaikki on vaaratonta ja varmaa, saat ehkä odottaa turhaan. Vuoret jäävät kiipeämättä ja kilpailut voittamatta tai kestävä onni saavuttamatta.”. Ja mitä Chevalierin sitaattiin tulee, onnellisuus ei toki ole päämäärä vaan matka.

Kippis!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s