Paljonko auton pito maksaa?

Ostin vuosi sitten auton. Kaikki tapahtui hieman yllättäen ja nopeasti, niin kuin kaikki muukin tässä parin edellisen vuoden aikana. Astrani on ollut kelpo peli niin kaupungissa kuin maanteilläkin ja me todentotta olemme nähneet kaikki mahdolliset ajokelit tämän vuoden aikana. Se on hurahtanut käyntiin moitteettomasti kovimmillakin pakkasilla ja pitänyt kajuutan kylmänä hulluimmallakin helteellä.

Maksoin autosta reilut puolitoista tuhatta euroa. Sillä oltiin ajettu 220 000 km ja valmistusvuodeksi on merkitty 2002. Teknisiä asioita autossani, joita kovasti arvostan, ovat automaattivaihteet, vakionopeudensäädin sekä ilmastointi. Etenkin vakkari on noussut ykköseksi posottaessani useampaan kertaan Pori-Lappeenranta, Lappeenranta-Kajaani tai Kajaani-Pori -välejä. Kauppahintaan kuuluivat myös yhdet kesä- ja talvirenkaat, joissa oli vielä pintaa jäljellä.

Nyt on lukujen vuoro.

Auton ostohetkellä maksoin itse autosta, mutta sen lisäksi vielä omistajanvaihdoksesta Trafille 2,70 e. Tämän lisäksi jokainen autoilija maksaa ns. käyttömaksua eli autoveroa. Itselleni se on 330 euroa vuodessa. Auto on myös vakuutettava ja se kuulkaa onkin turkasen kallista lystiä! Itse maksoin viime vuonna reilut 600 euroa autovakuutusta, mutta koska olen suhannut menemään vahingoitta (KOPKOPKOP), on hinta tähän mennessä laskenut reiluun 400 euroon. Ilmeisesti se vielä laskee, kunhan en tuhoa omaa tai muiden autoja. Kiinteisiin vuosikuluihin lasketaan vielä katsastusmaksu, joka itselläni oli 50 euroa.

Ensimmäisenä vuotena kiinteitä maksuja kertyi auton ostohinnan ja omistajavaihdoksen jälkeen n. 1 000 euroa.

Tankillisella (n. 60 e) ajelee joko kuukauden töihin ja takaisin tai kerran Kajaanista Poriin ja sen jälkeen vielä Pata-Kirppikselle. Jos kävisin joka kuukausi maanantaista perjantaihin töissä autolla kustannuksia kertyisi n. 720 euroa ja siihen täytyy lisätä päälle vielä muutama Kajaani-Pori autoreissua eli 120 e kerta.

Bensaan kuluu vuodessa n. 1 000 euroa.

Tämän lisäksi olen maksanut tänä vuonna mm. kameratolpan ikuistamasta joulumatkastani 170 euroa, tuulilasiin saamani kiveniskemän korjauttamisesta 80 euroa, tuulilasipesunesteestä n. 30 euroa ja onhan autoon vaihdettu öljyt ja pyyhkijöiden sulat.

Tulossa on toisen kiveniskemän korjauttaminen ennen ensi talvea (kannattaa korjauttaa ennen kuin halkeaa, se se vasta maksaakin), ilmeisesti jonkinlainen ”jarruremontti” ja varmaan uusien talvirenkauden ostaminen sekä tietenkin katsastus.

(Halvemmalla pääsee, jos ei kovin räpäyttele kameroita ja ajaa kevättalvella hiton kaukana kaikista muista, jotta kiviä tai nastoja ei pääse ikkunaa pusuttelemaan. Autoa kannattaa myös huoltaa määräajoin, jotta isommilta laskuilta vältyttäisiin ja renkaat ovat kulutustavaraa eli nekin on vaihdettava säännöllisesti.)

Koko vuoden summa pyöristyy luultavasti noin 2 500 euroon / vuosi eli olen kuukaudessa maksanut autoilustani n. 210 euroa. 

Se on paljon rahaa se. Maksaisin opintolainani pois kahdeksassa vuodessa samalla rahamäärällä ja autoni tulee maksamaan minulle kahdeksassa vuodessa opintolainani verran. Juuri tästä syystä ostin auton vasta, kun se oli aivan pakollista. Elämämme Jokitörmässä ei kuitenkaan olisi mahdollista ilman autoa, jos haluaa käydä ruokaostoksilla ja töissä. Elämä on valintoja.

8 kommenttia artikkeliin ”Paljonko auton pito maksaa?

 1. Otsikon luettua pääsi ilmoille suoraan spontaani vastaus ajatuksen muodossa: ihan helvetisti.

  Vaikkei auto itsessään tosiaan maksaisi ostohetkellä juur mitään (omasta -99 vuoden volkswagen yolosta maksoin aikoinaan 2000e, rauha hänen kolaroidulle raudalleen), niin sen ylläpito, verot, vakuutukset ja muut kyllä nostavat hintaa joka vuosi ylöspäin, kun autolle tulee lisää ikää ja lisää vaivoja. En edes halua ajatella kuinka paljon tuokin edullinen, vähän ajettu auto loppupeleissä tulikaan maksamaan. :’D

  Mut kui ihmeessä sie oot saanu 30 euroa kulumaan pelkkään lasinpesunesteeseen? Mie olen laina-autollani ahkerasti sahannut ympäriinsä kura-ajatkin, enkä ole saanut vuodessa menemään edes kymppiä, vaikka olen suihkuttanut nestettä surutta viikottaisilla valtateillä (ja olen siis ollut ainoa, joka säiliötä on täytellyt). Älä vaan anna huoltoukkeleiden täytellä, ne ottaa liikaa hintaa.

  Liked by 1 henkilö

 2. Itse minä sen vesisäiliön täytän, mutta olen saanut täyttää sitä todella monta kertaa vuoden aikana! Tökötti on kuitenkin halpaa tokmannia, että voi olla arviointivirhekin tuossa kohtaa 😄 Mutta kyllä parin kk välein olen kuluttanut pissapojan tyhjäksi. 🙈

  Liked by 2 people

 3. Mulla on perintöauto, joka myös pesi aikojen alussa valotkin. Onnksi isäni tympääntyi jatkuvaan nestehukkaan ja jollain kikkavitosella sai sen touhun loppumaan 😉

  Liked by 1 henkilö

 4. Meilläkään ei täällä takapajulassa oikeasti pärjää ilman autoa. Kun ostettiin talo, hankittiin samantien myös toinen auto. Yhdellä ei täällä pärjätä.

  Autot on kyllä oikeasti sellasia rahansyöjiä ettei ole tosikaan. Aina tulee jotakin (kivi ikkunaan, jarrukorjaus tai sitten pääsee vähän halvemmalla ja tipahtaa vaan peili 😂). Oikeasti en varmaan edes halua tietää paljonko meillä on 10 vuoden aikana mennyt pelkästään autoihin rahaa!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s