Vielä ehtii: valmista vapuksi hunajasima!

mannerhemin shamppanja
Kuvassa Majurskan Mannerheimin shamppanja

”Nimitys sima on luultavasti Skandinavian kautta tullut germaaninen laina. Vanhoissa kansanrunoissa se esiintyy hunajaa tarkoittavan mesi-sanan parina, usein loitsuissa, joissa mehiläinen lähetettiin hakemaan parantavaa voidetta: ”Mehiläinen ilman lintu, Nouse siipesi nojahan, Kanna mettä Metsolasta, Simoa Tapiolasta, Mesi keitä kielelläsi, Sima suussasi sulaja, Kipiöille voiteheksi.” Myös vanhimmat sanakirjat mainitsevat sanalle sima vain merkitykset ’kukkien makea neste, hunaja’.”

Kotus | Kieli ikkuna | Leena Sarvas

Alunperin sima on valmistettu hunajasta, yrteistä ja katajanmarjoista, hunajaviiniksikin sitä on kuulema kutsuttu. Muinaiset viikingit ovat sillä nostattaneet taistelutahtoa tai tanssijalkaa tilanteesta riippuen ja Suomeen sima rantautui ensimmäiseksi kartanoiden juhlajuomaksi joskus 1700-luvulla.

Jos täksi vapuksi haluaa valmistaa hieman erilaisen siman, on Suomen mehiläishoitajaliiton ylläpitämän hunajanetin ohje varsin yksinkertainen ja hyväksi havaittu. Siihen tarvitset:

4 litraa vettä

450 grammaa kotimaista hunajaa

2 sitruunaa

ripaus tuorehiivaa

Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria.

Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.

Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Iloista vappua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s