Olemme olettajia

MOLDIV-001 12

Tämän reilun vuoden aikana olemme huomanneet tekevämme toisistamme enemmän ja vähemmän oletuksia. Joskus se toimii, mutta useimmiten ei. Ja kun oletus ei ole osunut nappiin ja vaan mitä ihmeellisimpiin ajatusluuppeihin ja toimintoihin, olemme löytäneet itsemme draaman ytimestä.

Vuoden vaihteessa lupasimme yrittää ymmärtää toisiamme paremmin. Totesimme sen vaativan enemmän keskustelua ja vähemmän ajatustenlukutaitoja. Ongelma ei ole siinä, että olettaisimme toisen pystyvän lukemaan ajatuksiamme, vaan pikemminkin siinä, että yritämme tehdä sitä ja epäonnistumme.

Analysoinnissa on myös se ongelma, että se on hyvin uuvuttavaa molemmin puolin. Toinen yrittää parhaansa mukaan selvittää mitä toisen päässä liikkuu, kun taas toinen puolestaan joutuu hirveästi miettimään mitä voi sanoa, ettei tule väärinymmärretyksi. Aina välillä on helpointa olla sanomatta yhtään mitään, mutta hiljaisuudesta jos mistä saa revittyä merkityksiä – näin olemme jälleen takaisin alkupisteessä!

Aina välillä olen miettinyt mikä ajaa meidät tähän hulluuteen. Parisuhteessamme on kuitenkin osapuolina kaksi aikuista ihmistä, jotka osaavat tuottaa puhetta ja nimetä tunteitaan. Oletuksille ja analyysille ei siis pitäisi olla mitään aihetta, koska helpommalla pääsisi vain kysymällä suoraan. Olenkin tehnyt tietoisen päätöksen siitä, että jos huomaan jonkin asian painavan Miestä ja hän kysyttäessä vastaa olevansa vain väsynyt (vaikka kyse olisi selkeästi jostakin muusta) niin jätän asian sikseen, enkä vaivaa sillä itseäni. Olen myös pyrkinyt hanakammin tarttumaan Miehen tekemiin olettamiin ja korjaamaan ne, vaikka konflikteja kaihtavana persoonana mieluiten vain antaisin asian olla.

Odotan kovasti paluuta yhteiseen arkeemme jaetun katon alla. Olemme nähneet, että se toimii hyvin ja ennen kaikkea meidän on hyvä olla. Ei se täysin kitkatonta ole, muttei aina voi ollakaan. Tärkeintä lienee se, että ymmärrämme ongelmamme, jolloin meillä on jotakin mihin tarttua. Konkreettinen asia, jota lähteä muuttamaan.

Jatkossa siis vähemmän analyysia, enemmän puhetta ja asiat asioina.

6 kommenttia artikkeliin ”Olemme olettajia

 1. Oh, samoja asioita opetellaan ja harjoitellaan täälläkin. Yhä edelleen. Omat toimintamallit kun nyt vaan sattuu olemaan niin pirun sitkeitä.

  Meillä ehkä enemmän niin päin, että mies on hiljaa ja mie sit olettelen. Oon huomannu toimivaksi kysymyksen ”ootko sie vihanen jostain vai vaan väsynyt?”. Jos vain väsynyt, niin kuin 99 kertaa sadasta vastaus kuuluu, on minun helpompi jatkaa omia touhujani. Joihin ei enää sisälly pään sisästen mörköjen kasvattelu.

  Näin sitä kehitytään kommunikoimaan! :’D

  Liked by 1 henkilö

 2. Siis olettaminen TAI ajatus, että jollain teollaan tai tekemättä jätöllään suojelisi toista joltain on sellasta, että ***** ei! 😅 Mä haluan rehelliset tiedot asioista jne. Ja etenkin suhteen alussa aikoinaan molemmat huomasi toimivansa tietyissä asioissa väärin olettamusten perusteella, jotka perustui entisissä suhteissa opittuihin. Mikä oli paha fiba koska siihen että ne oli entisiä suhteita, oli erittäin painavat syyt.

  Liked by 1 henkilö

 3. Meillä on myös päästy aika hyvin huomaamaan, että aikaisempi elämä ja kokemukset heijastelevat nykyiseen suhteeseen niin hyvässä kuin pahassakin. Erityisesti eron huomaa siitä millaisia kokemuksia ja millaista elämää ollaan eletty ennen toisiamme – näkökulmat ja olettamukset on välillä hyvinkin erilaisia. Kuitenkin olen ehdottomasti sitä mieltä, että tämänkin asian voi kääntää vahvuudeksi, kunhan vaan tehdään lujasti töitä ja KESKUSTELLAAN. 😀

  Liked by 1 henkilö

 4. Sehän tässä ”maailman yksinkertaisimmassa asiassa” onkin niin vaikeaa, että ajatusmallit ja opitut tavat on sitkeässä. Tosissaan saa välillä tehdä töitä, ettei molemmat ole välillä hulluuden partaalla toistensa tai itsensä kanssa. 😀 Ja koomisinta on se, että siellä myrskyn silmässä molemmat on hämmentyneitä siitä, että miten me tähän jouduttiin.

  Liked by 1 henkilö

 5. Joo, ei asiat muutu jos ei keskustella. Mäkin ilmotin sitten hyvin suoraan, että tämä ja tämmönen ei toimi mun kanssa. Ja tahdon että asia hoituu näin ja näin. 😄 Mutta onhan sen oppinut itekkin ihmissuhteista. Että miten haluaa toimittavan ja mitä vihaa yli kaiken. Mun eksä esim. oli jo melkeen patologisen tason valehtelija, enkä siedä edes valkoisia valheita keneltäkään.

  Liked by 1 henkilö

 6. Mä en siedä ollenkaan tiuskimista, olen tullut sille allergiseksi aiemmin. 😅 Ja keskustelun kaveriksi sitten tietenkin toisen kuuntelu. Joidenkin ihmisten kanssa tuntuu, että toinen kyllä kuulee mitä sanon, mutta ei kuuntele. Turhauttavaa sekin. 😬

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s