Bloggaa oikein – mainonta, verotus ja läpinäkyvyys

Bloggaaminen on muuttunut valtavasti kuluneen 10 vuoden aikana. Jossakin kohtaa päiväkirjamaiset merkinnät ovat muuttuneet informatiivisiksi sisällöiksi joiden bloggaajista on tullut vaikuttajia ja parhaimmat heistä tienaavat sillä mitä tekevät. Mahtavaa!

Sitä mukaa kuin bloggaamisesta muodostuu elinkeino ja tavallisesta rivikirjoittajasta tulee vaikuttaja, alkaa myös toiminnan eettisyys painaa vaakakupissa enemmän. Lukijat ovat fiksuja, kriittisiä ja laatutietoisia. He etsiytyvät itseään kiinnostavien aiheiden äärelle ja palaavat sinne, jossa homma tuntuu toimivan eli toiminta on läpinäkyvää, faktat ovat kunnossa ja mielipiteet perusteltuja.

Mutta mistä aloitteleva bloggaaja voi tietää säädöksistä ja muista asioista, jotka myös häntä koskevat?

Kaupallisista yhteistöistä on laadittu selkeät säännöt MEN:in eli mainonnan eetisen neuvoston toimesta. Siellä on ilmoitettu, että bloggaajan tulee ilmoittaa kaupallisesta yhteistyöstä selkeästi, erottuvasti ja niin, että yhteistyökumppani käy ilmi. Ilmoituksen tulee olla huomattavissa nopeasti ja silmäiltäessä. Parasta on siis kirjoittaa heti julkaisun alkuun ”kaupallinen yhteistyö” tai ”mainos” ja sen perään yhteistyötahon nimi. Sama pätee myös muihin sosiaalisen median kanaviin: ei riitä, että julkaisun lopussa on #kaupallinenyhteistyö, vaan asian on tultava esille heti julkaisua luettaessa.

Tässä blogissa tehdyt yhteistyöt ovat olleet blogiyhteistöitä, sillä niistä ei ole maksettu minulle korvausta, mutta olen saanut tuotteen ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan. Olen myös tehnyt sellaisen linjauksen, etteivät ”Suosittelen” -kategorian alla olevat palvelut/tuotteet ole minkäänlaisia yhteistöitä tai kytköksissä niihin*.

Myös verotus koskee bloggaajia, jotka saavat hyödykkeitä somenäkyvyyttä vastaan. Tästä on kerrottu perin selkeästi Vero.fi. Verotukseen tulee merkitä ihan kaikki blogin kautta saadut tavarat tai palvelut, mutta verotuksessa voidaan myös vähentää bloggaamisessa käytettäviä työkaluja, kuten tietokone, kamera tms.

Esimerkiksi minun tulee merkitä verotukseen taannoin saamani lantionpohjan harjoitusanturi, josta olen blogissa kirjoittanut. Henkilökohtaisesti en ole yrittänyt vähentää verotuksessa blogitarkoituksiin hankittuja asioita, koska niitä ei ole ja koen tämän olevan itselleni enemmän harrastus ja väylä erilaisiin projekteihin.

Kolmas jokaista bloggaajaa koskeva asia on toiminnan läpinäkyvyys. Se tarkoittaa sitä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä eikä kaupallisuutta yritetä pimittää lukijalta. Lukijat ansaitsevat luotettavia arvioita ja perusteltuja mielipiteitä! Surullisena esimerkkinä voidaan käyttää vaikkapa hyvinvointiblogeja (ja myös lehtiä), joissa väitteille ei yleensä löydy mitään lähdettä tai ne perustuvat laadullisesti kyseenalaisiin tutkimuksiin.  Tai omat kokemukset ilmaistaan faktana. Hyviin tapoihin myös kuuluu mainita lähde, jos kirjoittaa jonkun uutisen, tutkimuksen, muun blogikirjoituksen innoittamana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s