Kevään kylvöt, kesän herkut

IMG_9035

Jos viime kesästä opin jotain, niin sen, että jos helle aalto kestää puoli vuotta, käy joka iltainen veden kantaminen ahnaalle kasvimaalle jossakin vaiheessa vähän raskaaksi. Olisi myös käytännöllisempää, jos nopeakasvuiset joka päivän syömiset kuten salaatit ja yrtit olisivat ”käden ulottuvilla” eivätkä alapihalla. Ulkoeteisessä kasvatettavien tomaattienkaan ei tarvitsisi venyä yli kaksimetrisiksi…

Tästä viisastuneena kurvasin jo viime syksynä hyvien alennusten perässä paikalliseen puutarhamyymälään ostamaan puolen tusinaa kasvatuslaatikkoa yläpihalle. Niissä ajattelin kasvattaa tällä kertaa ainakin salaatit, basilikat ja mansikat. Jännityksellä myös odotan nousevatko viime keväänä yhteen kukkapenkkiin istuttamani mintut ja melissat vielä tänä kesänä ylös vai veikö talvi ne mennessään. Tänä vuonna kasvatettaviksi tomaattilajikkeiksi valitsin myös mahdollisimman suurisatoisia ja pienikasvuisia. Katsotaan kuinka naisen käy!

Ihan uutta tänä vuonna tulee olemaan se, että tämä viherpeukalo päätti säästää ja kasvattaa itse kaiken siemenestä. Suuruudenhulluus ei tietenkään lopu vielä tähän, vaan tavoitteena olisi saada satoa perusperuna- ja porkkanarivien lisäksi ainakin kuudesta tomaatista, neljästä avomaankurkusta ja (muutamasta) rivistä lehtikaalta. Ostin myös pensasmaisesti kasvavien auringonkukkien siemeniä ja ajattelin tehdä meille niistä tontin laidalle kukka-aidan. Kokeilemaan pitäisi myös päästä erästä viinirypälelajiketta, mutta ihan vielä en viinipanimoa laita pystyyn.

Niitä kauan kaipaamiani omenapuita en sen sijaan ajatellut alkaa siemenestä kasvattamaan, vaan toivon, että saisin hakea ainakin yhden kolmesta taimesta jo tänä vuonna etupihallemme. Lajikekin on päätetty: syksyllä satoa tuottava herkullisen punainen Heta. Omenapuut haemme Aki Partasen kauppapuutarhalta, jossa on pitkänlinjan tietoa pohjoisemmassa pärjäävistä hedelmäpuista ja marjapensaista.

Avomaan kurkut (Profi F1) olisi tarkoitus istuttaa hallavaaran mentyä navetan kahdelle seinustalle. Toivon, että kurkut menestyvät molemmissa paikoissa, sillä toisesta ne on tulevaisuudessa siirrettävä kanalan ulkotarhan tieltä. Kirsikkatomaatit (Super Sweet 100 ja Tiny Tim) ovat vielä ainakin tulevan kesän kasvamassa ulkoeteisessämme. Toiveissa olisi päästä hyödyntämään navetassa olevia vanhoja suuria ikkunoita ja rakennella niistä joskus pieni kasvihuone omenapuiden katveeseen. Ulkoeteinen todettiin kuitenkin viime kesänä tomaateille toimivaksi kasvihuoneeksi, jos ei tosiaan oteta huomioon sitä, että tomaatit kurottelitvat loppujen lopuksi turhankin korkealle.

Kasvimaata pitäisi laajentaa, mutta koska sillä ei ole kiire tavoitteena olisi kokeilla jonkinlaista no-dig -menetelmää. Hieman harmittaa, etten tajunnut haravoida enempää viime syksyn lehtiä talteen! Onneksi ne lumen alta löytyvät ja pääsevät nyt varmasti käyttöön. Kasvimaan taakse piti istuttaa jo viime kesänä muutama rivillinen tarhavadelmaa, mutta eihän sitä mitään kerennyt ja maakin oli tuskastuttavan kuivaa. Kenties tulevana kesänä siis!

4 kommenttia artikkeliin ”Kevään kylvöt, kesän herkut

 1. Ihania suunnitelmia, jään innolla odottelemaan raportointeja. ❤

  Päätin tänä vuonna ihan oikeasti olla istuttamatta itse mitään parvekkeelle, korkeintaan ostan kukkia tai muita taimia valmiina. Olen tosin päättänyt tuon saman joka vuosi ja joka vuosi istuttanut jotakin. Ehkä tänä vuonna päätös pitää!

  Liked by 1 henkilö

 2. Hiii! Mun viime vuonna miehen kyhäämät kukkalaatikot odottaa jo siemeniä! Täytyykin lähteä kauppaan metsästämään kivoja sekotuksia mun mini-kukkaketoihin. Auringonkukkia ajattelin myös iskeä johonkin. Niitä täytyy saada mökillekin! 🌻

  Liked by 1 henkilö

 3. Toivottavasti tänä vuonna tomaateista tulisi vahvoja eikä sellaisia pavunvarsia kuin viimeksi! 😀 Kesäkukkamaniaa odottelen itsekin, niitä kyllä kantaa kassikaupalla kotiinsa, jos antaa pikkuisenkaan pikkusormea.

  Tykkää

 4. Mullakin odottelee kasvulaatikot kokoamista ja varmaan yksi mansikkalava pitäisi saada aikaiseksi vanhasta sängynrungosta… Huomasin myös muutaman vanhan puulavan pihan perukoilla – eiköhän nekin pidä valjastaa hyötykäyttöön! 😀

  Nyt on vasta maaliskuu ja tää on lähtenyt jo aivan käsistä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s