Kuinka ehkäistä herkkuhimo?

temp-for-output-1 5

Illat pimenevät nopeaan tahtiin ja mieleen hiipii mielitekoja suklaasta, karkeista ja leivonnaisista. Luen tätä omalla kohdallani niin, että keho yrittää saada aiemmin valosta ja auringosta saamansa energian ja hyvän olon korvaavista lähteistä – sokerista. Samoin käy väsyneenä ja hieman huonosti syöneenä: käsi hakeutuu kaapin perällä olevan karkkipussin rippeisiin eikä väsynyt mieli jaksa miettiä parempia valintoja.

Ra-kas-tan suklaata, mutta olen jo monena vuotena pyrkinyt pitämään suklaattoman marraskuun. Ihan vain siksi, että silloin osaan antaa enemmän arvoa euron joulukalenterini suklaapalalle. Pyrin kuitenkin myös arjessani tekemään sellaisia valintoja, ettei minun tarvitse kieltää itseltäni herkuttelua eli, ettei niitä tekisi edes mieli.

Kunnon ruokaa aina nopeasti saatavilla. Kun tulen koulusta kotiin, en todellakaan jaksa alkaa tekemään monivaiheisia kokkailuja. Teen siis ruoat yleensä etukäteen niin, että edelliseltä päivältä jää aina yksi ateria seuraavalle päivälle.

Minuuttiruokaa aina varalla. Aina edelliseltä päivältä ei kuitenkaan välttämättä jää mitään tai tulee jotakin muuta yllättävää. Siksi jääkaapistani löytyy yleensä aina paketti tai kaksi tuorepastaa ja sen kaveriksi tomaattikastike tai pesto. Myös kananmunat, nuudelit ja hernerokka ovat oivia minuuttiruokia.

Ne ateriarytmit. Eivät ole mitään terveyshihhuleiden huuhaata, vaan sillä on ihan oikeasti väliä syökö päivän aikana tasaisesti ja tarpeeksi. Kun verensokeri pysyy koko päivän tasaisena, ei illalla yleensä iske makean himoa.

Ensin voileipä! Jos herkkua alkaa kuitenkin tehdä mieli, syön ensin kunnollisen voileivän. Näin erotan onko kyse mieliteosta vai nälästä ja tylsyydestä. Jos leivän jälkeen vielä tekee mieli suklaata, syön sitä hyvillä mielin. Yleensä kyse on kuitenkin ollut siitä, että keho on kaivannut nopeaa energianlähdettä eli sokeria.

Näillä keinoilla herkkuhimoa ei yleensä edes tule, mutta silloin kun tulee en kävele sen yli. Elämäni ei suistu raiteiltaan suklaan takia eikä edes silloin tällöin koko levyn syöminen kerralla iskeydy salamana kylkiin kiinni. Itsensä kuuntelun taito ja kohtuus, siinä ne tärkeimmät.

4 kommenttia artikkeliin ”Kuinka ehkäistä herkkuhimo?

  1. Mä söin yhdessä kohtaa aina jonkun hedelmäpiltin, kun iski makeanhimo. Varmaan parempi ku suklaapatukka, ainakin närästää vähemmän. 😂 Mutta kyllä mäkin herkut itselleni suon. Vaikkei ole ehkä lehtien unelmavartaloa, niin ihan sama. Rakastan herkkuja ja sopivissa määrin aion niitä syödä.

    Liked by 1 henkilö

  2. Omalla kohdallani olen huomannut, että tasainen verensokeri ja vähäiset hiilarit ovat ne jutut, joista huolehtimalla herkkuhimot pysyvät enimmäkseen poissa. Kun syön joka aterialla (joita mulla menee päivässä 2-3, en syö yleensä välipaloja) oman kämmenen verran proteiinia, vähän hyviä rasvoja sekä runsaasti kasviksia tai marjoja sekä rajoitetusti jos ollenkaan nopeita hiilareita niin safkojen välillä ei tee mieli juuri mitään. Sitten taas jos lähden vaikka pastalinjalle useampana peräkkäisenä päivänä niin johan alkavat herkkuhimot jyllätä eli mulle höttöhiilarit eivät vaan mitä ilmeisimmin sovi. Yksilöllisiä juttuja nämä.

    Liked by 1 henkilö

  3. Ehdottomasti! Itsekin olen huomannut, että jos ”pahalle” antaa pikkusormen niin helposti se vie koko käden. Nollalinja sokerissa on siis helpommin itsellä toteutettu kuin kohtuus. 😄

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s