Makuukammarin remontti osa 4: Seinien tapetointi

tapetointikuva

Alunperin olimme suunnitelleet, että tapetoisimme vain kaksi matalaa seinää. Ikkunaseinä olisi maalattu vaaleaksi ja vanhan vaatekaapin tilalle piti tulla toisenlainen tilavampi kaappi. Kun sitten remontin edetessä huomasimme purkaneemme kolmanneksen koko talon kiinteästä säilytystilasta  ja sen lisäksi pällistelevämme kulmat koholla kaapiston alta paljastunutta ”sisäterassia” totesimme, että paras ratkaisu lienee kuitenkin tapetoida kaikki seinät. Tämä johti luonnollisesti siihen, että tilattuja tapettirulli oli yhtäkkiä puolet liian vähän. Tapettitehtaalle siis viestiä ja sormet ristissä odottelemaan, josko heiltä liikenisi valitsemaamme mallia ja parhaimmassa tapauksessa samasta erästäkin vielä. Löytyi kyllä.

Tapetointiin käytettiin samaa tärkkelysliisteriä, jolla pahvitkin oltiin seiniin kiinnitetty varsin menestyksekkäästi. Niko Palosen Huokoisen puukuitulevyn asentaminen ja pintakäsittely vanhassa rakennuksessa -oppaassa varoiteltiin tapetin kiinnittäminen aiheuttavan alla olevan pahvin kupruilua, joka kuivuessaan jälleen oikenee, mutta tällaista ei meillä tapahtunut ollenkaan.

Tapetin kiinnittämiseen käytin Tapettitehtaan ohjeita:

”Pinkopahville tapetoitaessa paperitapetin ei anneta vettyä, vaan se kiinnitetään heti liisterin levittämisen jälkeen. Näin tehdään siksi, että tapetin ja pinkopahvin täytyy kastua ja kuivua samassa tahdissa. Pinkopahvi kupruilee liisterin vaikutuksesta, mutta kiristyy kyllä kuivuessaan takaisin paikoilleen.”

Olin kysynyt tapetointivinkkejä myös Destination Happiness -blogin Nettaselta, joka oli miehensä kanssa aikaisemmin kesällä tapetoinut samaisilla tapeteilla mökkiään. Nettanen varoitti, että märkä paperitapetti on  h a u r a s t a ja vaatii siksi tarkkuutta ja hellyyttä käsittelyssään. Yritin varautua henkisesti pahimpaan. Tapetti oli kuitenkin sen verran tyyristä, ettei sitä tehnyt mieli tuhota kovinkaan montaa metriä.

Niin siis aloitettiin operaatio seinien tapetointi yhden ei koskaan tapetoineen toimesta. Etukäteen ajattelin, että siitä tulee farssi. Tapettitehtaan tapetointi vinkit olivatkin kultaa kalliimpia ja säästivät varmasti monilta aloittelijan virheeltä. Valitsimme makuuhuoneeseen Pihlgren & Ritolan Lukkoa (beige-valkoinen: 68350), joka ei ole luonnossa ollenkaan niin beige kuin verkkosivuston mallikuvassa. Se on siis mielestäni vain hyvä asia. Ja sanottakoon tässä välissä, että kaikki tilaamamme mallipalat ovat olleet väreiltään aivan mahtavia, vaikka ne eivät olisi näyttöpäätteellä vakuuttaneetkaan. Tästä hyvänä esimerkkinä ensivuonna tupaan tuleva Pihlgren & Ritolan Appelsiini (kelta-vihreä: 69799), joka näytöllä katseltuna hieman epäilytti, mutta olikin luonnossa tarkasteltuna sanoinkuvaamattoman ihana.

Takaisin makuukammariin! Tapetti leikattiin mittaansa, liisteröitiin hyvin ja aseteltiin ylhäältä alas, kuviot kohdilleen ja harjaus kohdistusreunasta vastakkaiseen reunaan. Korkeammilla seinillä, joissa on myös viisto katto asia ei ollut ollenkaan niin yksinkertainen, vaan aiheutti runsasta vittusaatanaa. Toisin kuin pinkopahvia, jota sai voimalla työstää, jotta se tarttui seinään kiinni, paperitapettia silitettiin (aluksi) h e l l ä s t i harjalla, jotta hauras pinta ei vain rikkoontuisi. (Myöhemmin totesin, että eipä se kostea tapetti niin haurasta ole ja raivolla kiinnitin, tamppasin, irroitin, kiinnitin, irroitin ja tamppasin.) Ja ettei kukaan nyt vain saa sellaista kuvaa, että kaikki meni kivasti ja nopeasti, niin EI MENNYT. Kun talossa ei ole yhtäkään suoraa seinää, lattianrajaa tai kattoa, niin kohdistettava ja suoraan asetettava tapetti ei todellakaan ole laskettavissa hauskaksi. Monesti mentiin pylly edellä puuhun ja liisterissä oli tapetin ja seinän lisäksi koko remppamuija ponnarin päästä jalkapohjiin.

Makuukammarin tapetoinnista tuli hyvä. Siellä on kaksi saumojen välistä rakoa, jotka huomaan vain minä, yksi vuota, jonka yläosaan sain tehtyä viime metreillä nyrkin kokoisen reiän (ja jonka paikkasin varsin onnistuneesti) ja muutama vuota, jotka leikkasin liian lyhyiksi (??!!), mutta saituuksissani paikkasin nekin vain hukkapaloilla. Kuvioinnin kohdistus kuitenkin onnistui ja se kulkee yhtä suorassa kuin talokin.

Summa summarun: olen (helvetin) tyytyväinen (että se on ohi)!

2 kommenttia artikkeliin ”Makuukammarin remontti osa 4: Seinien tapetointi

  1. Oi, kiva kun kävit ja tervetuloa toistekin! 🙂

    Ei se tapetointi oikeasti niin vaikeaa ole, mutta hermoja se mulla ainakin raastoi välillä aikalailla. Nopeaa kuitenkin tehdä, kun alkuun pääsee (ja jos saa tehdä vain tavallista suoraa seinää)!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s