Oman maan mansikka

temp-for-output-2

Tänä kesänä olen ensimmäisen kerran perustanut kasvimaan, kylvänyt sen, hoitanut sitä pieteetillä ja vielä jaksanut korjatakin satoa. Monia ennätyksiä on siis rikottu. Kaikki tämä on kuitenkin saanut miettimään, miksi se itse kasvatettu peruna on niin ylivoimainen.

Vastaus ei ole se, että ravintoarvot olisivat itse kasvatetuissa potuissa paremmat tai että ne olisivat puhtaampia kuin kaupan perunat. Niiden eteen on kuitenkin tehty töitä. Ne on itse ansaittu, pienistä mukuloista kasvatettu.

Suurin osa ihmisistä tuntuu vieraantuneen ruoan alkuperästä. Maito ei tule kaupasta, vaan lehmästä, jonka tulee poikia säännöllisesti, jossa maitoa heruu. Peruna ei kasva kaupan hyllyllä, vaan se kylvetään ja kerätään. Liha ei kasva omenoiden tapaan puissa, vaan sitä varten on täytynyt teloittaa elävä olento – ihan samanlainen kuin me ihmiset tai  vaikka lemmikkikoiramme.

Oman ruoan paremmuus on tietenkin psykologista: itse tehdyn työn tulosta arvostaa enemmän. Sen eteen on joutunut laittamaan tikun ristiin ja lopun aikaa toivonut, että säät kohtelisivat satoa hellyydellä. Tämä kesä ei ollut sellainen, vaan kasvimaalle sai kantaa vettä selkä vääränä joka ikinen ilta. Mutta sen kaiken työn tulos on nyt lautasellani, ja herran jestas miten se maistuu paremmalle kuin mikään kaupan potaatti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s