Makuukammarin remontti osa 3: Pinkopahvitus ja vehnäjauholiisteri

PNG-kuva(1)

Seinien pinkopahvittamiseen on olemassa niin monta ohjetta kuin on tekijääkin. Tekniikka ja esivalmistelut eroavat jo siinä pahvitetaanko hirsien päälle vaiko puukuitulevyä. Päätin seurata Niko Palosen laatimaa Huokoisen puukuitulevyn asentaminen ja pintakäsittely vanhassa rakennuksessa –opasta, joka löytyy verkon hakukoneita käyttäen.

Ohjeen mukaisesti pinkopahvi leikattiin oikean kokoiseksi ja liisteröitiin jankkia säästelemättä kahteen kertaan. Tämän jälkeen myös seinä liisteröitiin, jonka aikana pahvi puolestaan sai vettyä viitisen minuuttia (olimme tässä aika suurinpiirteisiä). Paavo-pinkopahvi on toisesta reunastaan valmiiksi ohennettua ja olisi ollut suotavaa ohentaa myös toinen reuna, mutta se osoittautui sen verran hermoja repiväksi hommaksi, että jätin väliin.

Ensimmäiset palat pahvia taittelimme vettymään, mutta totesimme sen liisteröityvän itseensä sen verran tehokkaasti, että jatkossa palojen annettiin vain seistä koko pituudessaan lattialla. Tämä oli mahdollista siksi, että työstimme aina yhden palan kerrallaan.

Myös liistereistä on erilaisia variaatioita ja toisissa ohjeissa käytetään puuliimaan lisäksi vielä huopanauloja (puukuitulevyn päälle pahvitettaessa). Päädyin tekemään liisterin vehnäjauhosta ja vedestä. Suhteena käytin 1 osaa vehnäjauhoja / 9 osaa vettä. Keitin kerralla kahden litran saitseja, sillä taloudessa ei ole suurempaa kattilaa. Yhteen seinään pahvituksineen meni liisteriä nelisen litraa.

temp-for-output-3 2

Suosittelen erittäin lämpimästi, että pahvittaminen tehdään kahden ihmisen voimin. Tai en ainakaan suosittele kenenkään ryhtyvän tähän yksin, jos ei ole koskaan ennen pahvittanut. Vaikka meidän palamme olivat vain 162 cm korkeita, ei hommasta olisi tullut yhtään mitään yksin. Alun epäonnistumisien jälkeen aloimme saada Miehen kanssa homman jujuista kiinni ja hänestä kehkeytyikin oikea pahvimestari. Homma kääntyikin nopeasti siihen, että Mies toimi ykkösmiehenä ja minä apukäsinä.

Kahdestaan yhden seinän pahvittamiseen aikaa kului noin tunti. Tähän aikaan kuuluu siis palojen leikaaminen ja mahdollinen muotoilu, kahdesti liisteröinti ja vettyminen sekä seinän liisteröinti ja pahvin asennus paikoilleen.

Käytimme pahvien kiinnittämiseen ainoastaan liisteriä. Emme myöskään alkaneet askarrella nurkkien kanssa, vaan päätimme laittaa niihin viimeistelyvaiheessa listat. Päädyimme tähän ratkaisuun siksi, ettemme tiedä paljonko seinät elävät vuoden aikojen mukana, joka puolestaan saattaisi saada pahvit ja tapetit repeämään jossakin vaiheessa. Helpompi siis näin.

Seuraavana päivänä kävin tarkastamassa pahvitetut seinät. Ne olivat suurimmilta osin erinomaiset. Pahviin jääneet kuprut olivat oienneet pahvin kuivuessa, pahvin alle jääneet puukuitulevyjen rakokohdat eivät erottuneet laisinkaan pahvin alta eivätkä nurkat repsottaneet. Edes pahvin toisen reunan ohentamatta jättäminen ei näyttänyt mitenkään pahalta. Ainoa ongelmakohta oli ensimmäisen pahvin alla oleva piilokaappi, joka aiheutti harmaita hiuksia jo asennusvaiheessa. Päädyin leikkaamaan katkoveitsellä huonosti menneen osan ja laittamaan illalla kohtiin pienemmät pahvipalat. Tämän operaation myötä tapetointi oli mahdollista aloittaa aikaisintaan seuraavana päivänä.

Pahvitettuna on tällä hetkellä 2/4 seinästä. Vaatekaapin takaa paljastunut oviaukkoseinä pitää vielä levyttää ja tehdä ”terassille” myös jonkinlainen ensiapulevytys, jotta siinä voi kävellä. Ikkunaseinä on pahvitusvuorossa seuraavaksi, mutta parisuhteemme hyvinvoinnin nimessä pidämme pahvituksesta muutaman päivän tauon, koska kyseiselle seinälle ei tule yhtäkään tavallisen kokoista tai muotoista pahvia.

Yksi kommentti artikkeliin ”Makuukammarin remontti osa 3: Pinkopahvitus ja vehnäjauholiisteri

  1. […] seinät hitaasti, mutta varmasti. Pohjaksi tuli pinkopahvi, jonka kiinnitin seinään samoin kuin makuukammarissakin. Tapetti on ihana! Voi olla, etten poistu tuvasta enää […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s