Yhdessä vai erikseen eli rahat ja parisuhde

temp-for-output-1 7

Minun ja sinun, meidän vai sekä että?

En ollut aikaisemmin tarkemmin ajatellut parisuhteen raha-asioita ennen kuin luin Juliaihmisen kirjoituksen aiheesta. Tai olin toki, hyvin pinnallisesti ja yksinkertaisesti. Aikaisemmin olin pitänyt sitä jonkinlaisena suomalaisena normina, että rahasta nyt vaan tulee sanomista. Mutta eihän sen nyt niin tarvitse mennä!

Meidän taloudessamme Mies tienaa kolmanneksen ellei jopa puolet enemmän kuin minä. Toivon, että tulevaisuuden yrityskuviot tasoittaisivat kuviota ajan saatossa, mutta se on toinen juttu se. Näillä kuitenkin mennään ja olenkin hiljalleen makustellut mikä olisi meille toimivin taloudenpitomalli.

Meillä on yhteinen taloustili, jonne tällä hetkellä kerätään vain bonuksia. Tulevaisuudessa kuitenkin tämä on se tili, jonne molemmat heittävät X % palkastaan. Yhteiseltä taloustililtä maksettaisiin ruoat ja talon/asumisen kulut sekä myöhemmin mahdollisten juniorien tykötarpeet. Se X määrä, joka molempien omille tileille jää on omaa rahaa. Omaa rahaa saa luonnollisesti käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Miksi sekä että? Aloitetaan vaikka siitä, että meillä molemmilla on laatuun taipuvainen luonne. Kumpikaan ei kerskakuluta vaan tekee harkittuja kulutusvalintoja, mutta ne ovat yleensä tyyriimmän puoleisia. Toisekseen kaiken jakaminen tasan ei tunnu meitä yhdistävältä tekijältä, kun tuloerot ovat suuret. En myöskään jaa laskuja tasan ystävieni kanssa, vaan kukin tarjoaa kun tilaisuus tulee. Miksi siis tekisin toisin parisuhteessani?

Yhteinen taloustili pitää myös huolen siitä, että kaikki pakolliset menot tulevat hoidetuiksi ennen kuin raha on hävinnyt jo johonkin muuhun kivempaan. Meillä on myös Miehen kanssa erilaiset kulutustottumukset, jotka varmasti aiheuttaisivat hampaiden kiristelyä molemmissa osapuolissa. Täysin yhteisistä rahoista tuntuisi myös oudolta ostaa itselle esimerkiksi rahastoja. Eihän s

Yhteisillä ja erillisillä rahoilla pyrimme vältämään parhaamme mukaan sen, ettei toisen rahankäyttöön tarvitse puuttua ja myös sen, ettei omasta rahankäytöstään tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.

Mites teillä? Tarkasti tasan vai samasta pussista?

11 kommenttia artikkeliin ”Yhdessä vai erikseen eli rahat ja parisuhde

 1. 9 vuotta yhdessä. Ei ikinä sovittu mitään. Kaikki lutviutu keskustelematta.

  Meillä on omat tilit. Mies tienaa tuplasti sen mitä minä. Minä pyöritän pääasiassa ruokapuolen ja lasten vaatteet ja hankinnat. Nyt kun lapset on isompia, niin esikoinen tykkää tehdä iskän kanssa shoppailureissuja. Esim. keväällä kävivät ostamassa tuulipuvun, lenkkarit, sopivia housuja jne. Mutta silti minä pääasiassa vaatteista vastaan yhä. Mies maksaa lainat ja kaikki taloon liittyvät. Näin ollut jo 8 vuotta, mikä on yhdessä asuttu. Minä siirrän hänelle rahaa milloin minkäkin verran. Hoitomaksut maksoi kumpi milloinkin.

  Joskus kun kaupassa käytiin enemmän porukalla (kaupungissa asuessa) niin maksettiin vuorotellen ja mä laitoin silloin vielä ”vuokraa” tietyn summan kuussa miehelle. Mutta nyt kun talolaina on yhteinen ja on kaks lasta ja kauppareissut tosiaan useimmiten mun vastuulla niin rahahommatki on menny vaan enemmän ja enemmän sellaseksi et toi hoitaa ton ja toi ton omistaan ja sit sillä hyvä. Jos toinen on maksanu jotain enemmän ja tili alkaa vaikuttaa liian tyhjältä niin sit siirrellään rahaa toisillemme sen mukaan.

  Mies on aina varmaan maksanut enemmän. Valittamatta tosin. Hän tienaa enemmän, AINA, niin hän myös maksaa enemmän. Niin se hänen mielestä menee ja mun mielestä myös. Omaa rahaa mitä jää ni saa käyttää mihin lystää ilman lupien kyselyjä.

  Oishan se älytöntä et toinen sais käteen 1100€ ja toinen 3000€ kuussa. Sit molemmat pistäis yhteiselle tilille 800€ kaikkeen yhteiseen ja toinen pärjää loppukuun 300€:lla ku toisella on vieä 2200€.

  Tykkää

 2. Meillä menee kaikki peruselämiseen kuuluvat menot tasan ja molemmilla on omat tilit. Nyt toki mun opintovapaan aikana Jere on ollut enemmän maksumiehenä (nyt esim. muutaman kuukauden ajan minä en maksa mökkilainan lyhennyksiä ollenkaan), mutta ”normitilanteessa” aikalailla tasan mennään. Poikkeuksena auton menot maksaa Jere yksin, joka onkin varsin iso menoerä, minä joskus saatan heittää löpöä tankkiin. Mut vastaavasti mun kukkarosta lähtee esim. pihajutut, kodin sisustushässäkät, mattojen pesulalaskut jne.

  Tykkää

 3. Ilmeisesti tää on aika yleistä, että naiselle jää lasten vaatteiden ym. kustantaminen ja mies hoitaa taloon ym. liittyvät menot!

  Tosi mahtavaa, että teillä talousasiat on lähtenyt rullaamaan aika tasaisen olosesti ja vielä automaattisesti! Ja olen myös samaa mieltä tuosta, että oman rahankin määrän olisi kiva olla jonkinlaisessa tasapainossa taloudessa.

  Mielestäni tärkeää on myös raha-asioiden läpinäkyvyys ja se, että molemmat tietää missä mennää. Tosi karua luettavaa kaikki ne tapaukset, joissa toinen osapuoli on hoitanut kaikki perheen talousasiat ja kun jotakin ikävää on tapahtunut niin toiselle osapuolelle on selvinnyt, että ollaankin ikuisuusveloissa vaikka kaiken piti olla maksettuna jo 5 vuotta sitten!

  Tykkää

 4. Joo, kyllä se on kiva tietää jos ollaan voiton puolella tai miinuksella. Yhteisiä asioita ne on! Ja kiva jos toinen luulee kaiken olevan hyvin ja käyttää rahaa sen mukaan, toisen salatessa totuuden kokurssista.

  Liked by 1 henkilö

 5. Joustavuus on myös ihan ehdoton juttu! Just se, että vaikka oliskin ns. omat rahat ja kaikki puoliksi -systeemi niin toinen antaa sitten mahdollisuuden esim. opiskeluun tai muuhun väliaikaiseen toimintaan ottamalla enemmän talousvastuuta siinä tilanteessa.

  Mä olen miettinyt näitä autojuttuja tässä samalla ja tullut siihen tulokseen, että kun molemmilla on oma auto niin loogisinta olisi maksaa niiden kulut omilta tileiltä. Ja tietenkin maksan Monan vakuutukset ym. omasta pussistani jne.

  Jostakin lehdestä luin, että miehen pitäisi maksaa naiselle jonkinlaista rahaa siitä ajasta, kun nainen on kotona lasten kanssa. Ajatuksena oli siis se, ettei kerry sinä aikana eläkettä ja se kompensoisi asiaa, mutta musta ajatus oli ihan hirveä. Kuin saisi palkkaa omalta mieheltään!

  Tykkää

 6. JOO EI! 😅 Siis aina kun oon ja oon ollu kotona lasten kanssa ni mies on maksanu enemmän, koska mun tulot on tippunut. Mut et palkkaa siltä vaatisin, aahaha. Ei.

  Ja itseasiassa meiän autot on sen nimissä. Toki tankkaan ”omaani” kun mä sillä kerta ajan.

  Liked by 1 henkilö

 7. Meillä on yhteinen taloustili ja sinne siirretään laskuihin ja lainaan tietty määrä joka kuukausi. Mä tienaan jonku verran enempi niin maksan jonku verran enempi. Tosin nyt jään vuodeks opintovapaalle joten tilanne pitää kohta miettiä uusiksi, eli varmaankin tasan puoliksi. Täältä menee siis kaikki taloon liittyvät laskut, polttopuut ja vakuutukset jne.

  Nyt ku mää oon töissä, niin kumpikin maksaa ja tekee omat ruokansa, koska ei nähä ikinä 😂 Mut opintovapaan aikana taloustilille siirrettiin myös ruokarahat ja tehtiin kerran viikossa yhteinen kauppareissu. Tähän palataan taas kun palaan opintovapaalle.

  Omilta tileiltä saa kumpainenkin sit tietty ostaa mitä haluaa. Mies halus jättitelkkarin joten hommas just semmosen, mulle piisais pienempiki nii en osallistunu siihen. Mä taas halusin uuden läppärin joten hommasin sen. Jos rahat loppuu ennen tilipäivää niin lainataan taloustililtä ja palautetaan sit sinne.

  Sit on yhteinen säästötili, mihin siirretään rahaa sen mukaan mitä kumpikin pystyy. 50-150e kuussa per naama. Täältä maksetaan yllättäviä menoja kuten eläinlääkärilaskut, pihasaunan remppa ja uus vessanpytty. Pääasiallinen tarkoitus tälle tilille on kerätä rahaa kylppäriremppaan.

  Omien rahojen suhteen ollaan hyvin joustavia sillain, et jos vaikka toinen on kaupassa ja tuo toiselle samalla reissulla jotain, niin ei tommosia pikkusummia takaisin pyydellä. Samoin baarissa ja ravintolassa maksellaan tilanteen mukaan eikä pidetä kirjaa.

  Ei tapella rahasta oikeestaan ikinä, ei oo tapeltu sen jälkeen ku sovittiin toi taloustilihomma vaan se toimii täydellisesti, sinne siirretään tilipäivänä rahaa heti ensimmäisenä ja si lopuilla saa tehä mitä tykkää. Se vaan on niin selkee joten ei jää mitään ränkkäämisen varaa 😀

  Lapsia ei aiota hankkia ja koirien kulut maksoin aika pitkään minä, mut nykyään tosiaan yhteisestä säästöstä. Autoo ollaan mietitty mut toistaseks siihen ei oo varaa.

  Liked by 1 henkilö

 8. Uskoisin, että meilläkin raha olisi yksi parisuhdetta kuluttava asia, jos tuota taloustilisysteemiä ei olis. Tosi kiva siis kuulla, että teillä se on saanu homman toimimaan!

  Auto on kyllä varsinkin eläinten kanssa helpottava tekijä! Mutta on se myös yksi iso menoreikä. Auton myötä mulla menee rahaa vuodessa enemmän n. 1000 euroa pelkästään kiinteisiin maksuihin, JÄRKYTTÄVÄÄ!

  Tykkää

 9. Meillä on molemmilla omat tilit. Meillä on myös omat asuntolainat, omat autot, omat rahastot ym. Ne kumpikin hoitaa tileiltään. Muita asioita maksellaan vähän vuorotellen tai kumpi nyt sattuu ehtimään. minä tienaan huomattavasti vähemmän kuin mieheni, joten mieheni usein haluaa maksella isompia kuluja. Tähän asti toiminut hyvin, eikä kumpikaan koe tulevansa riistetyksi tai maksavansa liikaa. Voi olla, että jossain kohtaa täytyy jakaa laskuja vähän tarkemmin puoliksi. Vuokralla asuessa mies maksoi vuokran ja minä laskut.

  Liked by 1 henkilö

 10. Tuo on myös hyvä huomio, että joskus asuntolaina kannattaa ottaa erikseen eikä yhdessä! Toimivalta kuulostaa teidänkin systeemi ja sehän on mahtavaa: erilaisia käytäntöjä kaikilla ja silti ne kaikki voi olla yhtä toimivia!

  Tykkää

 11. Juu, moni pelkää, että kaksi erillistä asuntolainaa tulee kauhean kalliiksi. Meille se taisi tulla muutamia euroja kalliimmaksi. Erillisissä lainoissa on kivoja plussapuolia, kuten se, että molemmat voi kivasti käyttää siihen omaan osuuteensa omia säästöjään ja mahdollisen eron tullessa ei tarvitse kriisin keskellä riidellä lainasta. Lisäksi oli jotenkin helpompi määrittää molemmille omat kuukausilyhennykset omiin lainoihin. 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s