Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 6

temp-for-output-1 5

Päätimme lopettaa hormoonaalisen ehkäisyn. BOOM! Emme tokikaan siksi, että haluaisimme herätä öisin puolen tunnin välein kitinään ja parkuun vaan siksi, että homma lakkasi pelittämästä VTI-episodin jälkeen.

Vulvodynian syntymekanismi on edelleen epäselvä ja luultavasti se on monien surkeiden sattumusten summa. Yhdistäviä tekijöitä vestibulodyniassa, joka siis on yleisin nuorilla naisilla tavattu vulvodynian muoto, ovat kuitenkin alle 16-vuotiaana aloitettu tai yli kaksi vuotta jatkunut hormonaalinen ehkäisy. (Paavolainen 2013) Myös emättimen alueen tulehdustila(kierteet) ovat joidenkin tutkimusten mukaan edeltäneet vulvodyniaa. Edellistä ei ole kuitenkaan voitu kiistatta todistaa, mutta omalta kohdaltani voin asian allekirjoittaa. Se mitä tuoreissa tutkimuksissa on kuitenkin löydetty on se, että vulvodyniasta kärsiville naisille on kehittynyt enemmän kipua aistivia tuntohermosäikeitä emättimen suuaukon pinnalle. (Tommola 2017)

Mutta VTI-episodistahan on jo puoli vuotta aikaa! Miksi vasta nyt? Koska emme ole halunneet luopua renkaasta. Minä olen rakastanut sitä. Mies on rakastanut sitä. Me olemme voineet olla spontaaneja ja huolettomia. Ne ovat sellaisia sanoja joita kumpikaan meistä ei liitä kondomeihin. Olemme odottaneet, jos tilanne menisi ohi, mutta näin ei ole tapahtunut. Olemme siis päättäneet ottaa aikalisän.

Mitä siis seuraavaksi? Nyt alkaa kehon ja hormonitoiminnan sopeuttaminen uuteen tilanteeseen. Faktahan on, että luontaisen hormonitoiminnan saa sekaisin hetkessä, mutta sen palautumiseen voi mennä vuosikin. Sain kuitenkin viimeksi hyviä tuloksia maca-kapseleista, jotka tasoittivat kierron, joka ei ollut löytänyt uomaansa edes kaksi vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen. Tosin eiväthän ne ole koskaan uomassa olleetkaan. Kapseleita syön samoin kuin aikoinaan e-pillereitä: 21 päivää kapseleita ja 7 päivää taukoa.

Miltä nyt tuntuu? Raskauden mahdollisuus pelottaa. Myös se mietityttää aikooko ihoni alkaa sekoilla samalla tavalla kuin pillereitä lopettaessa. Toisaalta maca rauhoittaa onneksi tätäkin puolta. Ja oi armaat menkkakivut, tiedän että ne tulevat riemulla takaisin. Toisaalta ”luomukierto” tuntuu ihanan omalta samoin kuin se keho, jossa hormoonit hyrräävät. Täällä ei nimittäin hyrrää tällä hetkellä yhtikäs mikään muu kuin hyttyset.


Lue myös:

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 1

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 2

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 3

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 4

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 5 (puolivuotiskatsaus)

Tulossa: Vulvodynia-artikkelisarja!

Onko ehkäisyrengas mistään kotoisin?

Onko se kuukuppi oikeasti niin hyvä?

Lisää vulvodyniasta: www.vdopas.com

11 kommenttia artikkeliin ”Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 6

 1. Macan lisäksi mulla on tasoittanut hormoneita ihan selkeesti magnesium + moni-b-vitamiini-yhdistelmän käyttö! Nyt pelkillä niillä, ilman macaa.
  Ja me oltu koko suhteen ajan kondomiehkäisyllä, et kyllä senki kaa selviää, vaikkakin vaatii sen et niitä on jemmattu ympäri taloa ja rahapusseja 😉 ❤

  Tykkää

 2. Kiitti vinkistä! 💜 Kondomi on meidän molempien inhokki, mutta tilanteeseen sopeudutaan ja tosiaan kätköjä tullaan tekemään 🙊

  Tykkää

 3. Mulla on ollu ajatuksena nyt alkaa vedellä tota B:tä kanssa. Alan olla niin kyllästynyt siihen oloon joka iskee viikkoa ennen menkkoja. Täytynee toi magnesiumkin ottaa mukaan!

  Tykkää

 4. Kandee! Mun yrttiterapian opettaja suosittelee nimenomaan tollain combona ja ite oon kokenu todellakin toimivaksi 🙏 Otan beetä aamulla ja mg illalla. Vuodon aikana pidän viikon tauon ja viikko ennen menkkoja otan tupla-annoksella, just ettei tuis oloja 😂

  Tykkää

 5. Ai sä pidät tauon. Mun kaveri sano et eka söi vaan sen oisko ollu 1-2vkoa kuukaudesta lääkärin ohjeella, mut lopulta alko syödä b:tä koko ajan ja nostaa annoksen vaan ennen kuukautisia. 😂

  Tykkää

 6. Joo mää oon sitä mieltä et kaikesta on hyvä pitää aina välillä taukoo ja vähä vaihdella valmisteita ettei kroppa liikaa totu👌 Mut kukin tietty tyylillään!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s