Ei paskempi! eli näe ja koe Pori

IMG_4448

IMG_4436

Tervetuloa pienelle seutukierrokselle kesäiseen Poriin! Tämä länsirannikon vehreä helmi tarjoaa niin nähtävää kuin koettavaa ihan vauvasta vaariin. Jos siis kesälomaksi ei tullut varattua kaupunkilomaa Amsterdamiin, niin kerää ny hyvä ihmine kamas ja lähe käymää Poris!

Alle olen kerännyt vuosien varrella mieleisimmiksi muodostuneet kahvilat, ravintolat, museot ja tapahtumat. Porista löytyy paljon muutakin, mutta jos ei keksi mistä aloittaa tai haluat vinkkiä, niin tässä näitä nyt olisi! Kaikista eniten irti saat auton kanssa, vaikka toki bussillakin pääsee.

~ Tee, näe ja koe ~

IMG_4310

Kallon majakka

Processed with MOLDIV

Seikkailupuisto Huikee

Pelle-Hermannin leikkipuisto (Pelle-Hermanninpolku)

Lapsille ja lapsenmielisille suuri ja siisti täysin ilmainen leikkipuisto. Täällä voi kiipeillä suuressa merirosvolaivassa tai ihastella aitauksessa olevia riikinkukkoja ja muita eläimiä. Lääniä ja tekemistä löytyy ihan pienistä natiaisista vähän suuremmallekin seikkailijalle.

Yyteri Auton voi jättää joko kylpylähotellille tai Laguunille (Yyterinsantojentie). Jos kohdalle sattuvat biitsikelit tai tykkää muutein vain pehmoisesta sannasta (ihan kaikkialla) kannattaa suunnaksi ottaa Yyterin hiekkadyynit. Talviaikaan dyyneillä voi myös pulkkailla ja legendaarinen Keisarinpankki onkin jokaisen vähän isomman pulkkailijan laskettava.

Kallo (Navigaattori löytää tien perille kun osoitteeksi laittaa: Kallo) Ja jos Yyteriin asti on kerran lähdetty, voi matkaa ihan hyvin jatkaa aina Mäntyluodon nokkaan asti Kalloon. Kallossa on pieni majakka ja oikein mukavat maisemat. Vierailijoiden iloksi sinne on myös avattu kesäaikaan auki oleva piskuinen kioski, josta voi ostaa kaikenlaista hyvää. Kallossa (ja Porissa) tuulee aina, joten ota pitkähihainen mukaan.

Huikee (Hiekkarannantie 189 | ma-pe 12-19, la 10-20, su 12-17 (1.10. asti), Maksullinen) on aivan uusi ja allekirjoittaneenkin testaama seikkailupuisto, jossa kuljetaan mäntyihin rakennettuja köysiratoja pitkin. Ennen yläilmoihin kipuamista valveutunut henkilökunta kouluttaa seikkailijat käyttämään valjaitaan oikein ja varmistaa, että homma on muutenkin hanskassa. Ratoja on kolmea eri vaativuustasoa. Yksityiskohtaisempaa infoa voit lukea täältä.

Juśeliuksen mauseleomi (Maantienkatu 46 | 1.5.–31.8. ma-su 11–16, 1.9.–30.4. su 12–15) Ilmainen) on F. A. Juśeliuksen rakennuttama hautamuistomerkki tämän 11-vuotiaana kuolleelle tyttärelleen Sigridille. Pienen, mutta samalla hyvin vaikuttavan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck ja sisällä nähtävissä olevat (muutamaankin kertaan tuhoutuneet) seinämaalaukset ovat Akseli Gallen-Kallelan käsialaa.

Gallen-Kallelan kerrotaan maalausurakan aikana aiheuttaneen hämmennystä hautausmaalla kävijöissä pitämällä lepotaukoja avoinaisten hautojen pohjilla paksua sikaria tuprutellen. (Joku saattaisi tässä kohtaa kysyä, että mikä v*ttu teitä porilaisia oikein vaivaa?)

Luontotalo Arkki (Pohjoispuisto 7 | ti-su 11-17, aikuiset 4 e, 7-17v 1e, alle 7v ilmainen)

Isällä oli jossain vaiheessa tapana viedä minua ja veljiäni lauantaisin Arkkiin ihmettelemään satakuntalaista luontoa. En ole käynyt Arkissa aikoihin, mutta koska muistot ovat sen verran hyvät, uskallan sitä suositella sekä aikuisille että lapsille.

Perusnäyttelyiden lisäksi aina sunnuntaisin kello 14 avataan erityinen Perhoshuone, jossa on esillä suomalaisia sekä trooppisia perhosia.

~ Syö, juo ja nauti ~

IMG_4450

Cafe Elba (Gallen-Kallelankatu 5 | Aukioloajat ja info)

Elba on ihana pieni perheyritys, joka ottaa vaikutteensa Etelä-Euroopan bistro- ja kahvilakulttuurista. Listoilla on paljon laadukkaita viinejä, erilaisia luomukahveja sekä lukuisia teevaihtoehtoja. Tarjolla on ihania makeita leivonnaisia sekä vapaasti valittavia antipasteja.

Sunnuntaisin tarjolla raikas brunssi ja joka kuukausi järjestettävä eri teemainen viini-ilta. Iso suositus!

Puiston Kaffetupa (Itäpuisto 5 |ma-pe 10-17, la 11-15 )

Blogissa aiemminkin mainittu Puiston Kaffetupa on uusi, aivan Porin keskustassa oleva sympaattinen ja rauhallinen kahvila. Täällä ovat kohdallaan niin laatu, maut kuin asiakaspalvelukin. Laaja irtoteevalikoima, todella hyvää luomukahvia sekä raikasta syötävää!

Borg (Eetu Salinin aukio 6 | Menu, aukioloajat, info)

Täällä olen käynyt brunssilla ja ainakin se oli mainitsemisen arvoinen. Uskon keittiön pitävän samaa linjaa myös à la carten kanssa. Miljöö on hieno ja paikka tuntuu houkuttelevalta vaihdoehdolta ottaa lasillinen viiniä tai talvella jotakin lämmittävää.

Royal Mustang (Antinkatu 10 | Menu, aukioloajat, info)

Erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava nepalilainen ravintola. Annokset ovat suuria ja herkullisia. Henkilökunta erittän mukava ja huolehtii asiakkaiden viihtymisestä koko ruokailun ajan kuitenkaan turhia hyysäämättä.

~ Tapahtumat ~

Pori Jazz -festivaalit (14. – 22.7.2018 | osittain maksullinen)

Jokakesäiset musiikkifestivaalit keräävät viikon ajaksi Porin jokirannan ja Kirjuriluodon täyteen iloisia musiikin ystäviä. Itse olen ollut virallisella – maksullisella – festivaalialueella kerran. Itse olen kokenut järkevimmäksi pystyttää piknikin syrjään, alueen ulkopuolelle ja nauttia hyvästä taustamusiikista, seurasta ja naposteltavasta.

Jazz kadulta löydät niin virallisen Jazz-puodinkin, koruja, ruokaa, vaatteita ja kosmetiikkaa. Itse käyn joka vuosi ostamassa sieltä metrilakuja.

Suomi Areena (16. – 20.7.2018 | kaikki tilaisuudet ilmaisia)

Tämän vuoden teemana ovat turvallisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus. Suomi Areenan aikoihin Porista voi bongata jos jonkinmoista julkimoa, käydä kuuntelemassa yhteiskunnallisia keskusteluja ja tutustua Kansalaistorilla monenlaisten yhdistysten ja järjestöjen toimintaan.

Jos haluat rauhallisemman kaupunkiloman, älä ajoita käyntiäsi 16. – 20.7 välille, jolloin ylläolevat tapahtumat ovat päällekäin ja tuovat kaupunkiin koko vuoden edestä kuhinaa ja eloa. Muuten tervetuloa!

Onko lukijoilla muita vinkkejä Porimatkailuun?

 

6 kommenttia artikkeliin ”Ei paskempi! eli näe ja koe Pori

 1. Aijaijai, niin monta tuttua paikkaa. ❤ Harmittavan vähän tuli Porin kahviloissa luuhattua, kun siellä asuva seuralainen ei ollut kahvilassa viihtyvää sorttia. Tosin jäätelöt tuli Isokarhussa tutuksi, mutten nyt kuollaksenikaan muista sen jäätelöpaikan nimeä, jossa tarjonta oli todella laaja, vaihteleva ja maukas.

  Arkissa kävin viime keväänä, suositus myös täältä, ja jokaisen tulisi joskus nähdä auringolasku Kallossa – niin upea!

  Tykkää

 2. Jippii! Kerrankin joku hehkuttaa Poria. . Se on Suomen aliarvioitu helmi. Siellä minun on käytävä aina, kun käyn koto-Suomessa.Olen kehunut Poria maailmalla, mutta harvat suomalaisista tuttavistakaan ovat siellä käyneet -jotkut ”urheat” sentään jazzeilla. Ovat kotoisin Helsingistä tai järvi-Suomesta , eivätkä ole ymmärtäneet tai ehtineet erityisesti sinne lähteä.

  Tykkää

 3. Vohveli on multa jäänyt lähes huomiotta, olen enemmän kahvilakuluttaja. 😀 Ja kiva kuulla, että Arkki on edelleen käymisen arvoinen. Ainakin lapselle se oli ihmeellinen paikka jossa kului tunti jos toinenkin.

  Tykkää

 4. Joo, siellä riittää vilinää lähes ympäri vuoden. Mä viihdyn nykyään paremmin siellä puiston puolella katselemassa lintuja ja eläimiä, astetta rauhallisempi. 😀

  Liked by 1 henkilö

 5. Porissa on tapahtunut ihan viime vuosina hyviä muutoksia, kuten matkakeskuksen perustaminen ja citylinja, joka hitusen korjaa sitä, että väärälle puolelle jokea rakensivat kauppakeskuksen. Todellakin käymisen arvoinen paikka!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s