Kesää kohti: villiniittyhaaveita!

kasteniitty.heinak

Kuva: AhonAlku | Kasteniitty

Kaikki taloon ja pihaan liittyvä projekti tuntuu junnaavan paikoillaan, sillä asioita on vaikea aloittaa ja päätöksiä tehdä, kun en ole kunnolla asunut talossa ja tunne pihapiiriä. Kokonaiskuvaa on vaikea pitää mielessään ja yrittää tehdä sen perusteella edes jonkin asteista suunnitelmaa. Eipä sillä, ei talosta tai pihasta koskaan valmista tule, mutta silloin olisi aika takoa, kun rauta on kuumana.

Aiempien haaveilujen lisäksi tavoitteena olisi saada houkuteltua pihaan paljon erilaisia perhosia. Olen jo pitkään selaillut ja vertaillut AhonAlun erilaisia niittyseoksia ja miettinyt mitkäköhän menestyisivät meillä. Ja toki myös sitä, että millaisia kukkia sieltä saisi keittiönpöydän maljakkoon poimittua.

AhonAlulla on monia erilaisia niittysekoituksia erilaisiin tarpeisiin ja kohteisiin. Heiltä voi myös tilata annoksittain yli 200 erilaisen kasvin siemeniä! Valinnan vaikeutta todellakin siis on podettu pitkään: olisiko se kasteniitty, mansikkapaikka, perhosniitty vaiko pihapolku?

Päädyin tilaamaan molempia perhosniittyjä sekä mansikkapaikkaa. Tuoretta perhosniittyä on kuvailtu sivustolla seuraavanlaisesti: ”Monivuotisten luonnonkukkien siemenseos rehevälle maapohjalle. Lajit ovat melko korkeita. Seos sisältää sekä aikuisten perhosten suosimia mesikasveja että niiden toukkien ravintokasveja. Joukossa on alkukesän kukkijoita kuten aitovirna ja puna-ailakki (ja illakko) sekä myöhäisiä kuten purtojuuri ja pietaryrtti.”. Tässä seoksessa on muun muassa ahdekaunokin, aitovirnan  tai hiirenvirnan, keltamataran, nurmikaunokkin, ojakärsämön, pietaryrttin, puna-ailakkin, purtojuuren, päivänkakkaran, ruusuruohon ja siankärsämön siemeniä. Seoksessa saattaa olla myös valkoailakkia, nurmikohokkia ja suopayrttiä, jotka pitävät kukkansa auki illalla, ja niissä käy yöperhosia! Jee! Kuivan maan perhosniittyseosta kuvaillaan puolestaan näin: ”Sopii sekä kuiville että tuoreille maapohjille, valoisalle kasvupaikalle. Seos sisältää perhosten, mehiläisten ja kimalaisten suosimia monivuotisia mesikasveja.”. Tämä siemenseos sisältää myös ahdekaunokkia, ahopukinjuurta, keltasauramoa, ketoneilikkaa, mäkimeiramia, mäkitervakkoa, neidonkieltä, nuokkukohokkia, päivänkakkaraa, siankärsämöä ja valkoapilaa. Mansikkapaikka puolestaan viihtyisi kuivalla ja aurinkoisella hieta-, hiesu- ja savirinteillä, kalliokedoilla ja pihan kivikkoryhmillä. Siinä on nimensä mukaisesti ahomansikkaa, huopakeltanoa, jänönapilaa, ketoneilikkaa, keto orvokkia, kissankelloja, keltamataraa, mäkitervakkoa sekä nuokkukohokkia.

villiniityt

Kuva: AhonAlku | Tuoreen maan perhosniitty & Kuivan maan perhosniitty

Siementen viimeisestä viskauspisteestä pitänee neuvotella vielä Miehen kanssa, ettei hän hurista menemään ruohonleikkurilla kasvavan niittymme yli. Tontilla on ilmeisesti nähty myös käärme(itä), jotka eivät todellakaan ole tervetulleita, joten villeinä rehottavat niityt kuulostavat hieman uhkaavilta.

Toivottavasti villiniittyhankkeemme tulee onnistumaan!

5 kommenttia artikkeliin ”Kesää kohti: villiniittyhaaveita!

  1. […] kimalaiset kuin erilaiset pienet perhoset (hiirten lisäksi). Kuten ehkä muistatte juurikin pörriäisten ja perhosten houkuttelu pihalle oli tavoitteenani ja on edelleen lähtökohtani pihaa ja puutarhaa suunnitellessa. Siksi repesinkin riemusta, kun […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s