Vulvodynia ja parisuhde

tulips.jpg

Lupasin kirjoittaa vulvodyniasta ja sen vaikutuksesta parisuhteeseen aikaisemman kirjoituksen yhteydessä.

Jos parisuhteeseen kuuluu seksuaalinen aspekti, ei vulvodynia voi olla vaikuttamatta siihen. Vaikka oireet ovat vain suhteen toisella osapuolella, ne koskettavat myös kumppania.

Mietin pitkään edellisen parisuhteeni päätyttyä, ettei kukaan halua tällaista naista joka on viallinen. Ettei kukaan jaksa kaikkea sitä säätöä ja asiaan huomioon ottamista, joka vulvodynian mukana tulee. Ajattelin, etten enää koskaan halua sellaiseen parisuhteeseen, jossa toinen kokee satuttavansa minua ja kokee siitä syyllisyyttä.

Juuri tuollaisia asioita vulvodynia siis voi tuoda mukanaan: se vahingoittaa minäkuvaa, se vahingoittaa parisuhdetta ja luo syvää uomaa suhteen osapuolten välille. Negatiivisia tunteita, syyllisyyttä ja turhautumista. Siinäpä ne kiteytettynä. Mutta nämä tuntemukset eivät ole vain vulvodyniasta kärsivällä, vaan myös kumppanilla. Kumppani saattaa syyllistää itseään kumppaninsa kivuista,  kokea huonommuutta tai epävarmuutta kumppaninsa haluttomuuden vuoksi ja tuntea myös syvää turhautumista tilanteesta.

Minua hoidettiin ja hiljalleen paranin. Parisuhde päättyi ja olin pitkään omillani. Nyt minulla on uusi suhde: sellainen, jossa puhutaan yhteisistä matkoita, talosta, pienistä häistä ja lapsista. Kaikkien edellisten lisäksi meillä puhutaan myös vulvodyniasta.

Oireiden kannalta on tärkeää, että kumppani ymmärtää mistä on kyse. Olen hiljalleen kertonut hänelle kaiken aiheesta tietämäni. Uusimmat tutkimustulokset ja hoitomahdollisuudet. Olen kertonut siitä, ettei mikään tästä ole hänen aiheuttamaansa ja että tärkeintä kaikesta on se, että me puhumme. Puhumme siitä, kun turhauttaa. Puhumme siitä, kun sattuu. Puhumme vaihtoehdoista ja opettelemme uutta. Huolehdimme siitä, että emme keskitty etsimään virheitä itsestämme, kun voimme keskittyä siihen, mikä meissä ja meistä on ihanaa.

Niin kuin kaikki kriisit, myös vulvodynia on sellainen joka joko yhdistää tai erottaa. Me olemme valinneet miehen kanssa ensimmäisen ja teemme sen eteen töitä.


Etkö tiedä mikä vulvodynia on? Haluaisitko tietää miten tukea kumppaniasi hänen sairaudessaan? Tai kenties miten vulvodynia voi vaikuttaa arkeenne?  Perehdy aiheeseen VDoppaassa.

Aiemmat kirjoitukset aiheesta:

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #1

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #2

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #3

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 4

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 5 (puolivuotiskatsaus)

TULOSSA: Vulvodynia artikkelisarja!

6 kommenttia artikkeliin ”Vulvodynia ja parisuhde

 1. Kiitos, kiitos, kiitos kun jaat omia kokemuksia ja omia ajatuksia aiheesta! Itse uskaltauduin viime keväänä kirjoittamaan vulvodyniasta ekan kerran, tasan vuosi diagnoosin jälkeen.

  Samaistun todella moneen asiaan tässä, erityisesti: ”Mietin pitkään edellisen parisuhteeni päätyttyä, ettei kukaan halua tällaista naista joka on viallinen. Ettei kukaan jaksa kaikkea sitä säätöä ja asiaan huomioon ottamista, joka vulvodynian mukana tulee. Ajattelin, etten enää koskaan halua sellaiseen parisuhteeseen, jossa toinen kokee satuttavansa minua ja kokee siitä syyllisyyttä.”

  Vulvodynia on ihan hemmetin hankala asia ja etenkin parisuhteessa, mutta tuo kommunikointi kyllä auttaa ja sitä yritän itsekin nyt uudessa vakisuhteessa painottaa. Tuo pointti fokuksen siirtämisestä siihen mikä on hyvää, eikä siihen mikä on pielessä, on myös tärkeä. Mun omaa toimintaa ja omaa ajattelua ohjaakin enemmän positiivisuus, mutta vulvodyniaan liittyvissä tilanteissa se ei ainakaan vielä multa ihan aina luonnistu.

  Kiitos vielä kun kirjoitat aiheesta ❤

  Liked by 1 henkilö

 2. Vulvodynia on todella haastava juttu parisuhteen kannalta ja helposti syö sitä sisältä! Hienoa, että sullekin löydettiin diagnoosi – se tarkoittaa, että asiaa tunnistetaan ja tunnustetaan terveydenhuollossa kenties taas vähän paremmin. Eväitä kivun kanssa elämiseen ja sen hallintaan annetaan mielestäni vulvodynian kanssa eläville edelleen liian vähän: helpotusta on kuitenkin mahdollista koittaa saada monilla eri tavoilla ja mikä parasta viime vuosina on tehty aiheen tiimoilta todella hyviä tutkimuksia, joilla tulevaisuuden hoitoja voidaan tehostaa ja parantaa!

  Kiitos ihanasta kommentista ja mahtavaa, että koit kirjoituksen hyödylliseksi! ❤

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s