Puutaloonko ilmalämpöpumppu?

IMG_6574.png

Talvi on viimeinkin selätetty, aurinko lämmittää ja kinokset hupenevat hiljalleen. Odotellaan ensimmäisiä leskenlehtiä tai edes sitä, että talven aikana navetan katolle kertynyt lumimassa olisi viimeinkin tiputettavissa maankamaralle.

Talossa on keittiön leivinuunin lisäksi lämmönlähteenä sähköpattereita. Tästä päästääkin siihen luultavasti jokaista omakotitaloasujaa mietityttävään kysymykseen: kuinka pitää sähkölasku aisoissa, mutta tönö asumiskelpoisena? Ok, tämä oli vasta harjoittelutalvi, mutta sekin harjoitus antoi jo ymmärtää, että jotakin on tehtävä ja äkkiä.

Suunnitteilla on hankkia alakertaan vielä toinen uuni olohuoneeseen – niinkuin talossa on alunperin ollutkin. Sen lisäksi olemme kuulleet kuitenkin myös ilmalämpöpumpusta paljon hyvää. Ilmeisesti sellaisella saisi pidettyä sähkölaskun inhimillisenä ja talon tasaisen lämpimänä. Ilmalämpöpupun kaverina tietenkin käytettäisiin puulla lämpiäviä lämmönlähteitä, sillä sekään ei pöhise taloudellisesti enää yli 25 asteen pakkasilla.

Ilmalämpöpumppu tietenkin myös mietityttää: tuhoaako se talon luonnollisen hengittämisen? Tuleeko ilmasta liian kuivaa? Pitääkö se kamalaa meteliä? Minne se kannattaa sijoittaa ja millainen kannattaa ottaa? Ja ennen kaikkea minne sen ruman ulkoyksikön oikein laittaa?

Tällaisia talojuttuja täällä on viimeisinpänä mietitty ja luettu roppakaupalla erilaisista ilmalämpöpumpuista ja suosituksista.

10 kommenttia artikkeliin ”Puutaloonko ilmalämpöpumppu?

 1. Meillä on, suunnattu niin että pöhisee kohti takkaa, jolloin liikuttaa myös siitä lämpöä ympäri pirttiä. En luopuisi mistään hinnasta. Äänekäs ja ruma, mut uudemmat mallit lie hiljasempia kun tolla piisaa jo ikääkin 🙂 Ihan nukkumapaikan viereen en laittais jyristelemään.

  Tykkää

 2. Kiva kuulla! Mäkin olen ajatellut, että järkevintä olisi saada se suunnattua juurikin lämmönlähdettä eli leivinuunia kohti, josta sitten lämmin ilma virtaisi koko taloon. Meidän pirtin seinät on kuitenkin niin reikäiset (eli siis ikkunoita ja ovia), etten tiedä miten sen sinne tupaan sijoittaisi järkevästi. Toisaalta tuommoiset jutut lienee enempi ammattitaitoisen asentajan hommia kuin minun. 😀

  Tykkää

 3. Puutalohommista en tiie, mutta aiemmassa rivitalokodissa meillä oli ilmalämpöpumppu. Kovin oli hiljaista sorttia se vempele ja oli myös huomattava apu kesällä kämpän viilentämisessä, kun aurinko porotti asuntoon aamusta iltaan. 🙂

  Tykkää

 4. Meillä on ilmalämpöpumppu niin vanhassa omakotitalossamme kuin maalla vanhassa maatalossa, jota käytämme vapaa-ajan asuntona. Ruma, mutta hyvä ja kätevä ja taloudellinen. Ei pidä turhan kovaa mekkalaa ja uudemmissa malleissa on nätimpiäkin yksilöitä valittavana.

  Tykkää

 5. Joo, joku hiljainen kapine meillekin ehdottomasti! Ja ilmeisesti ne uudemmat ovatkin tehokkaampia ja hiljasempia ja kauniimpia ja mitähän kaikkea. Mulla on nimittäin kokemusta sellaistesta rämistimestä joka oli asennettu suoraan SÄNGYN YLÄPUOLELLE. Että oli niskat jumissa ja uni katkonaista siinä pedissä!

  Tykkää

 6. Erityisesti juuri vanhojen talojen ja ilmalämpöpumppujen yhteiselo on mietityttänyt. Ettei nyt vaan tee mitään kardinaalimunausta ja pilaa koko taloa yhdellä tuulettimella tällaisena untuvikkona. 😮

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s