Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 5 (puolivuotiskatsaus)

IMG_6290

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy on postaussarja, jossa käsitellään vulvodyniaa ja niitä tuntemuksia ja ajatuksia, joita uudelleen hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen herätti.

Kerroinkin aiemmassa osassa, että kaikki ei mennyt ihan putkeen ja rengas piti ottaa väliaikaisesti pois. Kivut katosivat kuudessa tunnissa sen jälkeen, kun olin ottanut renkaan pois sekä napannut buranan ja lievän antibiootin (ei missään nimessä suositeltavaa). Olin toki helpottunut siitä, että polte oli loppunut, mutta myös käärmeissäni siitä, etten voinut tietää katosiko vaiva renkaan poisoton, buranan vaiko antibiootin vaikutuksesta.

Alkuperäinen ajatukseni oli, että pitäisin kierron verran taukoa ja aloittaisin kokeilun uudelleen. Ilmoitin toki myös tilanteesta neuvolaan, josta vastattiin, että seuraavasta kierrosta jatkaminen on ihan ok. Jokin kuitenkin sanoi, ettei kyse ole nyt vulvodyniasta vaan jostakin muusta ja laitoin renkaan paikalleen vielä samana iltana.

Minulla tosiaan oli omat epäilykseni ja selasinkin Käypä hoitoa erittäin tarkasti. Lamppu päässäni naksahti sillä hetkellä, kun luin että jos 1/3 virtsatietulehduksen oirekuvasta täyttyy on kyseessä 50% todennäköisyydellä virtsatietulehdus. En ollut osannut yhdistää oireita tähän vaivaan, sillä oireet ovat olleet aina alusta asti aivan helvetilliset eikä mitään epäilystä vaivan syystä ole jäänyt. Toisekseen olin käyttänyt estolääkitystä ohjeiden mukaan ja eikä se ollut vielä kertaakaan pettänyt.

Väliaikaiskatsauksessa voisin siis sanoa, että loppu hyvin kaikki hyvin. Rengas erittää tarpeeksi matalapitoisesti ja tasaisesti hormoneja enkä ole huomannut mitään muitakaan oireita. Tuskaisella kipukokemuksella otettiin kuitenkin hieman takapakkia makuukammarin puolella ja elimistö meni muutamaan kertaan paniikkitilaan, kunnes taas tajusi, ettei tässä ole mitään hätää.

Palaamme aiheeseen viimeistään syksyllä vuosikatsauksen merkeissä, mutta sitä ennen työn alla on kirjoitus vulvodyniasta parisuhteessa.

Lue myös aiemmat osat:

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #1

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #2

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #3

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #4

Muut aiheeseen liittyvät kirjoitukset:

Tulossa: Vulvodynia-artikkelisarja!

Ehkäisyrengas – onko se mistään kotoisin?

Onko se kuukuppi oikeasti niin hyvä?

3 kommenttia artikkeliin ”Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy # 5 (puolivuotiskatsaus)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s