Minustako mehiläistarhaaja?

drawn-bee-1Kuva: moziru.com

Olen muistaakseni maininnut tästä joskus aiemminkin. Että sitten joskus, jos ja kun, niin mehiläisiä. Ja tässä sitä nyt ilmeisesti sitten ollaan: hiljakseen tekemässä muuttoa VI-vyöhykkeelle. Paikkaan jossa eivät naapurit pahemmin häiritse ja tonttia riittää.

Joten olen taas palannut asiaan.

Minulla on monenlaisia motiiveja aloittaa mehiläistarhaus. Ensinnäkin käytän hunajaa paljon. Sitä katoaa kuumiin juomiin, leivontaan ja ruoan laittoon. Se on käytössä kosteuttamisessa, kuorinnassa ja ravitsemisessa. Toisaalta mehiläiset ovat ympäristönsä kannalta korvaamattomia. Jos pölyttäjät katoavat, sammuu vähitellen kaikki muukin elämä tältä pallolta. Yhtään en tässä ajattele omien omenapuideni pölytystä, ihan koko maailman parasta tässä vain ajattelen. Kolmanneksi, vierivä kivi ei sammaloidu. Eli hääräävä ihminen pysyy todennäköisemmin hengissä ja kotikuntoisena. Ihan tämmöinen fysioterapia-aspekti tähän väliin vaan. Neljänneksi mehiläistarhaus on siitä harvinainen harrastus, että se tuo tarhaajalle yleensä enemmän tuloja kuin menoja. Ja viidenneksi, uskon mehiläispesien pitävän osan potentiaalisista voroista poissa pihalta.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on asettanut tällaisille mehiläistarhaajien aluille seitsemän perusvaatimusta, jotka tulee käydä läpi ja täyttää ennen hommaan ryhtymistä.

1. Halu oppia hunajantuottajaksi. [X]

Kuten olen sanonut, olen herkkä ja intensiivinen innostuja. Olen myös vähän kausi-ihminen. Harrastukset ja innostukset tulevat, olevat kunnes menevät ja palaavat sitten taas joskus. Eläviin asioihin kuitenkin sitoudun, oli kyse sitten kasveista, koirista tai kissoista (tai parisuhteesta, se katsokaas elää myös). Eivätkä ne ole koskaan tuntuneet taakalta, toisin kuin tennistreenit kaupungissa aikaisin lauantaiaamuna.

2. Mahdollisuus käydä pesillä noin 15 kertaa vuodessa. Kesällä parin viikon välein. [X]

Meidän on tosiaan mahdollista asettaa pesät omalle tai miehen vanhempien tontille. Että kun siellä pihalla muutenkin häärii menemään, niin kai sitä siinä samalla mehiläisensä hoitaa. Varsinkin, kun sen saa sulautettua osaksi rutiinia.

3. Aikaa vuodessa noin 10-20 tuntia mehiläispesää kohden. [X]

Yhdestä pesästä hunajaa tulee keskimäärin 40 kiloa. Se on reilusti yli oman tarpeeni vuosikulutustasolla. Pesälle saattaa kuitenkin käydä köpelösti tautien, karhujen tai talven takia. Tällä hetkellä pesien optimaalinen määrä olisi ehkä kolme. Toisaalta taas yhdyskuntien kasvaessa mehiläiset alkavat parveilla, jolloin on päätettävä tehdäänkö uusi pesä vai hankkiudutaanko yhdyskunnasta eroon. Ettei vain kolmesta pesästä tulisi hetkessä yhdeksää.

4. Muutama neliö varastotilaa kalustolle. [X]

Ei ongelmaa.

5. Voimaa nostaa 20kg hunajalaatikko. [X]

Myönnetään, voisihan se kevyemminkin nousta. Ja jos ei nouse, niin onhan minulla se toinen osapuoli auttamassa.

6. Ei allergiaa mehiläisten pistoille. [X]

Lapsena, kun pikkuveljet pyydystivät haavilla sitruunaperhosia, itse kipitin lasipurkin kanssa pörriäisten perässä. Aina ei mennyt ihan nappiin, mutta ainakin tiedän, etten ole pistoksille allerginen.

7. Alkupääomaa n. 400-700 euroa. [/]

Alkupääomaa on. Mutta näinä epävakaina opiskeluaikoina ne ovat eläinten katastrofirahoja. Ja sitten on tietenkin priorisointikysymys: laitanko mieluummin puolikkaan tonnin remonttiin vai mehiläisiin? Valinnan paikkoja, valinnan paikkoja. Mutta jossakin kohtaa tulee aika, jona voin valita mehiläiset. Ja ehkäpä ne jonakin päivänä maksavat itsensä takaisin.

Lähteet:

Mehiläishoitajat.fi

Hunaja.net

4 kommenttia artikkeliin ”Minustako mehiläistarhaaja?

 1. Pappani siskolla oli aikoinaan mehiläispesiä tonttinsa kupeessa ja mielestäni maailman kaunein puutarha ikinä – oli voittanut vallan palkintojakin – ja uskon vahvasti, että siihen vaikutti lähellä pörräävät pölyttäjät. Sittemmin papan sisko muutti ja tontti taloineen myytiin uudelle omistajalle, joka suureksi järkytyksekseni oli vetänyt koko pihan matalaksi ja laittanut tilalle sepeliä (itku tuli, mutta itepähän menin katsomaan, vaikka vanhemmat toppuutteli, että älä ihmeessä mene).

  Mutta niihin mehiläisiin! Pienenä plikkana ajattelin, että kuinka siistejä pesät ja niiden olemassaolo olikaan ja mietin jo silloin, ysärilapsosena, että ehkä minäkin joskus, ne mehiläiset ja sen puutarhan (palkintoja en toivo, ei sinne keskelle korpea tartte kenenkä ruusukkeiden kanssa tulla pyörimään). Niin että täällä on ainakin yksi, joka mielellään lukisi kaikki mahdolliset mehiläiskokemukset! 🙂 ❤

  Tykkää

 2. Huhhuh! Tuo on kyllä ikävää, että nykyään kaiken pitää olla niin helppohoitoista tai mielellään jopa hoitoa kaipaamatonta. Ja itsestäänkin olisi hyvä kaiken tapahtua.

  Mehiläisistä varmasti tulee lisää tekstiä, jahka täällä päästään osallistumaan kursseille ja miettimään pörriäisten lopullista sijoituspaikkaa sun muita käytännönjuttuja. 8)

  Tykkää

 3. Vähänkö ois siistiä! Mun mies tuli yksi kesä töistä ja ilmoitti, että meidän saunan pukuhuoneessa on laatikollinen mehiläisiä. Hetken olin että MITÄTÄH. Ja tosiaan, meillä oli suriseva laatikko kotona. Paikka jonne ne piti viedä, ei jostain syystä ollut voinut ottaa pakettia vastaan, tai porukka ei ollut paikalle, en muista. Mutta koska niitä ei autoon voinut jättää, niin ne yöpyi sitten meille. Se oli aika hassua ja hurjaa. 😄

  Mun ystävän papalla oli mehiläisiä. Ja yhden tutun veli pitää tarhaa ja niiltä tulee paras hunaja ikinä! Se on ihanan makuista, hienon väristä ja jännää koostumukseltaan. Muistaakseni rypsipellon vieressä on tarha. Ollaan vedelty kolme purkkia nyt muutamassa kuukaudessa tavan kaupan hunajan lisäksi. Hups. Itse käytän teessä, kuten mieskin. Esikoinen vetäsee lusikallisen kerran päivässä ja kuopus ei vielä ole ihan varma mitä mieltä on moisesta tahmasesta herkusta joka kaiketi on liiankin makeaa. 😄

  Tykkää

 4. Hahah! Johan oli yövieraita! 😀 Hunaja on kyllä hyvää ja monikäyttöistä – ja varmasti vielä parempaa tutulta tarhalta tuotuna! 😛🍯

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s