Ehkäisyrengas – onko se mistään kotoisin?

etonogestreelin-etinyyliestradiolin-rakenne

Kuva: HealthExpress

Noniin, rengaskokeilua takana noin viisi kuukautta, käytössä ollut kaksi eri valmistetta. Vaihto johtui täysin taloudellisista syistä. Mutta mennäänpä asiaan!

Mikä?

Ehkäisyrengas on halkaisijaltaan 54 millimetriä ja sen poikittaisläpimitta on 4 millimetriä, renkaassa on joustava ja läpinäkyvä kumirengasta muistuttava rakenne. Se sisältää täysin samoja hormoneja kuin pilleritkin: etinyyliestradiolia eli estrogeenia ja etonogestreelia eli keltarauhashormonia.

Miten toimii?

Ehkäisyteho perustuu siihen, että hormonit estävät munasolun kypsymisen ja irtoamisen munasarjasta. Lisäksi ne ohentavat kohdun limakalvoa ja vaikuttavat kohdunkaulankanavan limaan vaikeuttaen siittiöiden pääsyä kohtuun, jos kondomia ei käytetä.

Miten se sitten eroaa pillereistä?

Emättimen runsas verisuonitus takaa hormonien hyvän ja tasaisen imeytymisen. Emättimen seinämän läpi imeytymällä hormonien seerumipitoisuudet pysyvät myös hyvin tasaisina ja  Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tietää myös kertoa, että ehkäisyrengas-tutkimuksissa  sivuvaikutusten määrä on ollut myös vähäisempi, johtuen todennäköisesti hyvin tasaisesta hormonipitoisuudesta. Sijaintinsa ansiosta ehkäisytehoon eivät vaikuta myöskään vatsan temppuilut.

Vuorokaudessa ehkäisyrenkaasta vapautuu 0,120 mg estrogeenia ja 0,015 mg keltarauhashormonia. Suomessa markkinoilla olevissa ehkäisypillereissä estrogeenia on yleensä 0,2-0,3 mg valmisteesta riippuen. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön sivuilla kerrotaan myös, että vaikka hormonimäärät ovat näin pienet, vuodot tulevat yleensä säännöllisesti taukoviikon aikana.

Rengas ei myöskään kuulema (aka neuvolatätini mukaan) aiheuta niin yleisesti limakalvojen kuivuutta kuin pillerit, johtuen juurikin sijainnista: emättimen limakalvot aktivoituvat, kun siellä on ylimääräistä tavaraa.

Rengasta pidetään yhtä soittoa 21 päivää, jonka jälkeen pidetään taukoviikko tai laitetaan samantien uutta putkeen. Sen voi ottaa pois kolmeksi tunniksi vuorokaudessa, jos kumppani on sitä mieltä, että rengas tuntuu yhdynnässä (tätä tapahtuu 1/10). Sen voi myös hulauttaa haalean veden alla seksin jälkeen, jos kokee tarpeelliseksi.

Kokemuksia:

 • Ensimmäinen asettelu oli mielenkiintoinen, vaikka olenkin tottunut kupinräpeltäjä. Nykyään hommaan alkaa olla tuntumaa ja tekniikkaa.
 • Se ei tunnu miltään eikä ole kuivannut limakalvoja, jota tapahtui kyllä pillereiden kanssa aina.
 • 21 päivää voi olla kuin Ellun kanat konsanaan ja unohtaa kokonaan ehkäisyhommeliinit. Ensimmäisen valmisteen kanssa oli tuskallista laskea kalenterista se kolme viikkoa ja tarkista kolmesti, että menihän nyt oikein. Uudessa valmisteessa mukana tulee kivat tarrat poistamiselle ja asettamiselle, jotka voi lätkäistä kalenteriin. Se ei toki poista sitä laskemista ja tarkistamista ja paniikkia keskellä yötä, että millä viikolla mennään. Kai tähänkin on jokin sovellus keksitty.
 • Kuten olen jo aiemmin maininnutkin, minua vaivasi myös se, miten tämmöinen rengas oikein hävitetään. Kysyin asiaa neuvolatädiltäni ja hän neuvoi laittamaan käytetyn renkaan takaisin yksittäispakkaukseensa ja heittämään sekajätteeseen. Näin mahdollisesti renkaassa edelleen olevat hormonijäämät eivät päädy ainakaan suoraan kosketukseen luonnon kanssa.
 • Markkinoille tullut uusi valmiste on kustannuksiltaan erittäin kilpailukykyinen ja tällä hetkellä jopa edullisempi kuin aikoinaan käyttämäni pillerit.
 • En ole huomannut minkäänlaisia sivuvaikutuksia: huvitus on tallella, iho ei kuki tai mieli järky.
 • Kupin ja renkaan käyttö oli ensimmäisellä kerralla ongelmallista, sillä rengas saattoi löytyä kupista päivän päätteeksi. Kysymys kuului, kauanko se lienee siellä ollut. Tämäkin ongelma katosi myöhemmin, kun kuukautiset asettuivat niille tarkoitettetuille välipäiville eikä päällekäistä tarvetta kupille ja renkaalle enää ilmennyt.

Jos minkäänlaisia komplikaatioita ei ilmaannu, aion ehdottomasti jatkaa valmisteen käyttöä. Kerran kolmessa viikossa muistaminen on kuitenkin huomattavasti vähemmän muistamista kuin joka päivä muistaminen ja mitä vähemmän ja tasaisemmin hormonia tälle keholle, sen parempi!

Lähteet:

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö – Ehkäisyrengas

Väestöliitto – Ehkäisyrengas

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö – Ehkäisypillerit

Duodecim: Anneli Kivijärvi – Löytyykö sopiva pilleri? (1997)

Muokattu: (19.1.2018) Estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä korjattu oikeaksi.

 

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Ehkäisyrengas – onko se mistään kotoisin?

 1. Mä kokeilin keltarauhaspillereitä ja kuten ajattelinkin, niin hormonaalinen ei vaan toimi mulla enää. Olen syönyt pillereitä ennen kumpaakin meiän lapsista ja ei ollu ongelmia. Nykyään kuitenkin mun kroppani on niin herkkä hormonien heilahteluille (mistä kertoo migreeni ja oireiden heilahtelu jo menkkakierrossa) että kokeilu tyssäs seinään. Voin niin pahoin fyysisesti ja henkisesti heti ja sen viikon ettei mulla tullu arjesta mitään. Olo helppas heti ku ylimääränen hormonin napsiminen loppu. Kierukka ois kiva, mut sitä testasin aikoinaan ja muuten ihan jees, mutta kun vuotoa oli koko ajan. Päivä väliä ja taas jatku tiputtelu. Siinä lähtee järki. 😂 Oisin ihan valmis poistamaan kohdun ja kaikki kaverit ellei se meinaisi vaihdevuosia. 😂

  Tykkää

 2. Mielenkiintoista! Itsellä joskus aikoinaan pillerit veivät kaiket halut, jolloin ne tekivät itse itsensä tarpeettomiksi :D, ja olen niiden lopettamisen jälkeen (josta seurasi yli vuoden kestäneet iho-ongelmat) vältellyt hormonaalista ehkäisyä. Ei sinänsä, että vakituista kumppaniakaan olisi ollut puolta vuotta pidempään, jolloin kondomit ovat olleet se ainoa oikea ehkäisyvaihtoehto. Näistä kokemuksista saa kuitenkin varmuutta hormonaalisenkin ehkäisyn kokeilemiseen, jos sen aika vielä koittaa. 🙂

  Tykkää

 3. Nää on monimutkaisia asioita ja oliskin tosi tärkeetä, ettei terveydenhuollossa kaikille automaattisesti lätkäistäisi pillerireseptiä eteen! Kuparikierukkaa mietein itse syksyllä, mutta sillä on ilmeisesti taipumusta tehdä menkoista kipeämmät ja runsaammat – ei kiitos! Hormonikierukka taas ei tullut kyseeseen, kun ei tiedetty miten keho reagoi koko kokeiluun.

  Liked by 1 henkilö

 4. Mullakin pillerit vei kosteuden halut ja toi mukanaan kivut eli mitään hyvää kuvaa ei niistä jäänyt. 😀 Ja tosiaan kyllä korpesi silloin, että miksi tästä maksan, kun tekevät itsensä tarpeettomiksi oikuillaan. Onneksi nyt on kuitenkin löytynyt ihana neuvolatäti ja hyvä valmiste! ❤ Varovainen suositus siis muillekin. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Mua sentään kuunneltiin ja sain sen kaikista miedoimmaan version. Mut kun ei sovi niin ei sovi. Ja näitä ei voi tietää kuin kokeilemalla. Ärsyttää ihan kun oma kroppa on nykyään niin herkkä. Ei sillon aikoinaan ollu pillereitten kanssa mitään ongelmia! Ei e-, eikä minipillereiden kanssa.

  Tykkää

 6. […] Ehkäisyrengas – onko se mistään kotoisin? nousee kolmannelle sijalle enkä ihmettele. Edelleen kaiholla muistelen renkaan helppoutta ja varmuutta ja palaisin siihen oitis, jos voisin käyttää hormonaalista ehkäisyä. Jokaisen on toki mietittävä omista lähtökohdistaan itselle sopivin ehkäisymenetelmä, mutta voin antaa oman kokemukseni kautta vahvan suosituksen renkaalle. […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s