Fysioterapian monimuoto-opinnot

Processed with MOLDIV

Kuten olen blogissa muutamaan otteeseen maininnut, opiskelen toista vuotta fysioterapeutiksi monimuotoisesti. Tässä kirjoituksessa avaan monimuoto-opintoja sekä itse aineopintoja.

Mitä se monimuotoisuus käytännössä tarkoittaa?

Monimuoto-opinnot on päivitetty termi aikuiskoulutukselle. Käytännöt vaihtelet todella paljon koulukohtaisesti, eli jossakin oppilaitoksessa läsnäoloa saattaa olla muutama päivä kuukaudessa ja toisessa joka viikko. Pääsääntöisesti läsnäoloa on kuitenkin vähemmän kuin päiväopintolaisilla.

Meillä homma toimii käytännössä niin, että läsnäoltavia päiviä on kolme viikossa ja ne ovat aina samat päivät. Tämähän nyt ei sitten todellakaan tarkoita sitä, että loput 4 päivää viikosta vedetään lonkkaa, vaan töitä saa ja joutuu ihan tosissaan tekemään, jotta asioista pysyy kärryillä ja kaikki deadlinet ja ryhmätyöt saa hoidettua ajallaan.

Koska fysioterapeutin ammatti on pitkälti käsityötä, on sitä harjoiteltava. Meillä tämä on hoidettu niin, että meillä on harjoitus-, simulaatio- ja demonstraatiotunteja saman verran päiväryhmäläisten kanssa, mutta luentoja on karsittu.

Tutkinto suoritetaan samassa ajassa päiväopiskelijoiden kanssa.

No mitä siellä koulussa sitten opiskellaan?

Kun 3,5 vuoden pakertamisen jälkeen saa valmistuneen paperit kouraansa, on suorittanut perusopinnot. Vertaan tätä aina The Sims:iin ja niin teen nytkin: AMK:sta valmistuttuani minulla on kätösissäni peruspeli. Se on ihan jees ja kyllähän sitä pelaa, mutta homman juju on ostettavissa lisäosissa, joilla peliin saa ihan uusia ulottuvuuksia. Näin on myös fysioterapiassa. Koulutuksen jälkeen siis jatkokouluttaudutaan erilaisilla maksullisilla kursseilla ja näin luodaan omaa erikoistumista ja osaamisalaa.

Tähän mennessä olen oppinut muun muassa seuraavia asioita:

 • Osaan neuvoa apuvälineiden hankinnassa ja käytössä muun muassa isovanhempiani.
 • Pystyn tarkastelemaan tiloja esteettömyyden kautta ja esimerkiksi antamaan isälleni neuvoja ja antaa erilaisia mahdollisuuksia remontoida kotikodista ”senioriystävällinen”.
 • Pystyn myös tekemään armeijaan menevälle pikkuveljelleni sopivan kunto-ohjelman sekä ohjaamaan tuttujani näiden halutessa ravinto ja hyvinvointiasioissa faktoihin perustuen.
 • Osaan hieroa hentoja vanhuksia, sorjia tanssioita ja myös massiivisia jääkiekkoilijoita.
 • Minulla on hyvät edellytykset antaa fysikaalisia hoitoja, kuten ultraääntä, erinäisiä sähköhoitoja sekä lämpö- ja kylmähoitoja.
 • Osaan mitata manuaalisesti lihasheikkoutta, suorittaa oikeaoppisen kehonkoostumusmittauksen kolmella eri tavalla ja mitata muutenkin ihan hitokseen kaikkea.
 • Osaan tutkia refleksejä, tuntoa ja analysoida liikettä.
 • Osaan sitoa asiakkaani kiinni hoitopöytään monilla eri tavoilla.

Opinnoissa käydään läpi lihakset, luut ja nivelsiteet niin suomeksi kuin latinaksikin sekä niiden tehtävät ja kiinnityskohdat. Opiskellaan fysiologiaa, biomekaniikkaa, kuormitusfysiologiaa, ravitsemusta, neurologiaa, kivun syntyä ja hoitoa, esteettömyyttä & apuvälineitä ja niiden myöntämisperusteita, käydään läpi hirvittävä määrä lakipykäliä ja vielä paljon muutakin. Pelikenttä on laaja.

Mitä muuta?

Opinnoissa ollaan paljon lähes alasti ja joka ainoasta löytyy paljon vikoja ja erinäisiä heikkouksia. Milloin ryhmä tutkii jonkun vänkyröitä nilkkoja, milloin lapapidon heikkoutta ja milloin liikelaajuuksien rajoittumia. Kukaan ei ole turvassa.

Milloin löydät kätesi kaverin housuista ja milloin mietit voiko kättä pitää näin lähellä tissiä. Ja tietenkin se, että ne kaverin kädet löytyvät kopeloimasta myös sinun housuistasi. Se on ihan normaalia, eikä tätä työtä voi tehdä, jos ihmistä ei osaa luontevasti ja ammattimaisesti koskettaa. Se on vain kudosta.

13 kommenttia artikkeliin ”Fysioterapian monimuoto-opinnot

 1. Mielenkiintoista! Mä joskus harkitsin fysioterapiaakin, mut sit tajusin, että vihaan liikuntaa. :’D + nuo luettelemasi aineet kuulostavat yhtä läheisiltä kuin avaruustiede.

  Toimintaterapia voisi olla myös mielenkiintoista, ja ehkä enemmän mun juttu. 🙂

  Nauratti tuo viimeinen kappaleesi! Kaikenlainen iholla olo hyvin intiimeissäkin tilanteissa, kuten pesuissa, on tuttua kyllä näin lähihoitajan ammatissa, että sitä ei enää säikkyisi. 😀

  Tykkää

 2. Rehellisesti sanottuna, ei mullakaan ollut ennen opintoja oikein mitään käsitystä fyssarin hommista, ellei vd-hoitoja lasketa 😄 Mutta työssä voi siis olla mukana tilojen suunnittelussa (esteettömyys) tai apuvälineiden kehittämisessä, vetää ponnari keikkuen aerobikkia tai käydä ikääntyneiden/avh potilaiden ym. kanssa kaupassa tms. Eli laajaa on 😄

  Tykkää

 3. Tosi hyvä huomio! Saa ihan samat tuet kuin päiväopinnoistakin. Toki sitten tulorajat on myös yhtä pienet, jos töitä painaa opintojen ohella. 😊

  Tykkää

 4. Meillä tosin suurin osa on opintovapaalla aikaisemmasta työpaikastaan ja niiden finanssiasiat on mulle yhtä suurta mysteeriä.

  Tykkää

 5. Kiva, että kiinnostaa! Työnkuva on tosiaan todella laaja, paljon siis muutakin kuin lonkkapotilaiden kuntouttamista tai työfysioterapiaa. Opinnoissa ensimmäisenä vuotena käydään lähes kaikki ”yleiset” aineet: anatomiat, fysiologiat ym. ja nyt ollaan alettu opiskella spesifimpää fysioterapiaa eri asiakasryhmille. 😊

  Tykkää

 6. Olipas mielenkiintoinen postaus, mulla on kiinnostanut tuo monimuoto-opiskelu jo pidemmän aikaa, mutta en haluais tehdä samalla töitä, mutta en haluais kyllä elää yhtään vähemmillä tuloillakaan 😀 Teillä näyttää olevan noin paljon noita lähipäiviä, että ei varmaan paljon töissä pystyis käymäänkään.

  Tykkää

 7. Lähipäivät riippuu ihan koulusta ja varmasti myös alasta! Käsityöläisten on opeteltava käsiään käyttämään, mutta olen kyllä kuullut toisista kouluista, että lähipäiviä olisi vain muutama kuukaudessa tällä samalla alalla. Rahajutut kannattaa myös selvittää tarkasti! Ilmeisesti näille opintovapaalaisille maksetaan melkein samaa rahaa mitä itse sain peruspalkkana töissä. Ehkä sunkin on siis mahdollista löytää oikeanlainen koulu!

  Tykkää

 8. Lappeenrannassa monimuoto-opiskelu fysioterapiassa lopetettiinkin meidän vuosikurssin jälkeen, koska käsityöammatin opettaminen nykystandardein monimuotoisesti on vähän ongelmallista.

  Hierottavaksi voisin kyllä itsekin lähteä! Tekisi varmaan ihan hyvää 😁

  Valoisaa talven jatkoa!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s