35 eurolla äitiyspakkauksia Keniaan!

Puutalobabyn Krista lanseerasi aivan mahtavan hyväntekeväisyyshaasteen: tavoitteena on saada lähetettyä ainakin 100 Kenian oloihin kustomoitua äitiyspakkausta Turkanan alueelle Keniaan Suomen World Visionin kautta!

Ai miksi? No, lainaan tähän Kristaa: Vastasyntyneiden kuolleisuus ei ole Keniassa juurikaan laskenut 90-luvun jälkeen. Kenian Turkanan alue on köyhästä köyhimmän kehitysmaan köyhintä ”takahikiää”. Siellä asuu vaeltava turkana-kansa, jonka näkemysten mukaan vain heikot naiset synnyttävät klinikalla – ei siis ole yllättävää, että lapsikuolleisuus on hyvin suurta. Lisäksi alueella sijaitsee Kakuman pakolaisleiri, jossa asuu noin 200 000 Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksia paennutta pakolaista. Leiri on perustettu jo 90-luvulla ja ihmisillä siellä on hyvin heikot mahdollisuudet koskaan palata kotiseudulleen.”

Suomessa äitiyspakkauksen lyhyt historia on seuraavanlainen: koko homman juuret ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton lainattavissa kiertokoreissa, joihin kerättiin lastentarvikkeita vähävaraisille äideille. Korit tarvikkeineen palautettiin, pestiin ja paikattiin ja annettiin seuraaville tarvitsijoille. Vuosina 1931-1939  osuusliike Elanto alkoi jakaa ”kummilahjoja” jäsenperheiden vastasyntyneille lapsille: pahvilaatikon, johon oli kerätty lastenvaatteita, kirjanen lapsen hoidosta sekä säästökassan tilikirja, jolle oli talletettu 10 markkaa. Vuonna 1937 valtio alkoi jakaa vähävaraisille äideille äitiysavustusta: taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suuresta lapsikuolleisuudesta. Avustuksen saamisen ehtona oli, että äiti hakeutuu raskausaikana terveydenhuollon piiriin.

Tällä pilottihankkeella World Vision yrittää saada houkuteltua odottavat äidit neljään raskauden aikaiseen neuvolatarkastukseen sekä synnytykseen klinikalla. Aivan kuten Suomessa 80 vuotta sitten! Jos hanke tuottaa hedelmää, sitä on tarkoitus laajentaa Keniassa ja mahdollisesti koko Afrikassa.

Tässä hankkeessa hienoa on se, ettei yksi äitiyspakkaus maksa mahdottomia: 35 eurolla saa yhden pakkausen. Summa ei ole ”äitiyspakkausta vastaava summa”, vaan sillä rahalla ihan oikeasti lähtee yksi äitiyspakkaus sitä tarvitsevalle.

Jos haluat osallistua Kristan haasteeseen, pääset alkuperäiseen kirjoitukseen klikkaamalla tästä. Jos haluat osallistua ilman haasteisiin osallistumista, pääset World Visionin kampanjasivulle tästä.

Tehdään yhdessä parempaa huomista!

Lähteet:

YLE | Elävä arkisto | Kotoinen äitiyspakkauksemme on ainoa lajissaan

Arvo Ylppö | Kiertokori – äitiyspakkaus syntyy

Yhteishyvä 2/2017 | Onnea vastasyntyneelle

Yhteishyvä 2/2017 | Elämän eväät

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s