Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #3

vd3

Toisen renkaan puolessa välissä, minussa alkoi elää hitunen luottamusta: tämähän voi vaikka toimia! Oltiinhan tässä menty jo kokonaiset kuusi viikkoa varsin sujuvissa merkeissä.

Lakkasin etsimästä mahdollisia haittavaikutuksia aika nopeasti. Ei ollut järkeä arpoa johtuivatko muutama satunnainen näppy kenties ehkäisymenetelmästä vaiko siitä, että olin vaihtanut koko ihonhoitoarsenaalini luonnonmukaisesta Lumeneen. Ei kannattanut murehtia painoa, sillä tämän hetkinen kuntosaliohjelmani on lihasmassaa kehittävä. Veritulpankin riski laskee jatkuvasti, mitä enemmän aikaa aloituksesta kuluu.

Joinakin aamuina vaivaava haamukiristely sai minut pohtimaan haluaisinko lähetteen fysioterapeutille. Siellä olisi ollut mahdollista seurata lantiopohjanlihasten aktivaatiota sekä nähdä aiheuttiko kiristelyn lihasjumi vaiko väärät kipusignaalit. Viikkojen kuluessa kivut kuitenkin katosivat ja unohdin asian.

Kolmannen renkaan kohdalla oli aika mennä neuvonpitoon perhesuunnitteluneuvolaan. Kerroin, että asiat olivat lähteneet hyvin käyntiin ja keho tuntui ottavan uuden menetelmän suhteellisen lempeästi vastaan. Kerroin haamukivuista ja mietteistäni fysioterapeutin konsultaatiosta.

Päädyimme jatkamaan reseptiä vuodella. Se tuntui hurjalta. Vähän pelottavaltakin. Vastaanotolla selvitettiin kaikki mieltäni askarruttavat asiat kuten miten ehkäisyrengas tulee hävittää oikeaoppisesti (säästä kuori, laita käytön jälkeen takaisin siihen, sulje ja laita sekajätteeseen > näin mahdolliset hormonijäämät eivät pääse luontoon) ja mitä teen jos haluankin asiaan perehtyneelle fysioterapeutille ja onko Eksotella edes sellaisia (on ja hänelle voi varata suoraan ajan, en tarvitse lääkärin lähetettä).

Pohdimme myös yhdessä kannattaako minun lähteä kokeilemaan markkinoille (viimeinkin!) tullutta kilpailevaa valmistetta. Vaikuttavat aineet ja pitoisuudet ovat täysin samat, mutta täyteaineet saattavat olla erit. Hintaa on n. 10 e vähemmän, joka tekee renkaasta jopa edullisemman kuin aiemmin käyttämistäni pillereistä. Päädyimme siihen, ettei merkinvaihdon pitäisi vaikuttaa vulvodyniaan, sillä täyteaineiden ei pitäisi olla yhteydessä sen laukeamiseen. Päätin ottan reseptin tälle uudelle valmisteelle. Voi olla, että oli vikatikki.

Olen ollut iloinen, että uskalsin lähteä tähän. Minulla on nyt ohut aavistus siitä, että saattaa olla menetelmä joka sittenkin minulle sopii. Kaikilla vulvodyniadiagnoosin saaneilla ei tietenkään ole samoin. Voi olla, että minunkin elimistöni jossakin vaiheessa alkaa reagoida voimakkaammin. Sitä en toivo, vaan hoen itselleni: ei ole mitään hätää. Silloinkin kun kiristys tulee käymään, minä hengitän syvään ja rentoudun.

Kroonisen kivun hoito on erilaista kuin akuuttien ja subakuuttien tilojen hoito. Kipu on ehtinyt vaikuttaa jo käyttäytymiseen, ajatusmalleihin, keskushermostoon ja kuvaan itsestä. Päivästä toiseen jatkuva selittymätön kipu raastaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Minä olen hyvässä asemassa omani kanssa, sillä olen saanut valtavasti tietoa kivusta ja sen synnystä sekä työkaluja sen käsittelyyn ja hoitoon fysioterapiaopintojeni kautta.

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy -postaussarja saa seuraavan jatko-osansa puolivuosikatkauksessa ellei jotakin poikkeavaa ilmaannu. Helmikuussa siis palaamme aiheeseen! Stay tuned!

Lue myös:

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #1

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #2

Onko se kuukuppi oikeasti niin hyvä?

Muualla vulvodyniasta:

VDOPAS

11 kommenttia artikkeliin ”Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #3

  1. Mulla ois edessä kanssa nyt hormonien kokeilu omiin oireisiin. Mä kun erotan kuukaudesta ne selkeät kohdat koska mun ahdistus pahenee, milloin kroppa käyttäytyy eri tavalla, milloin iskee unettomuus, ja milloin migreeni. Toivon lääkärin jolle sain ajan, olevan minua kuunteleva ja sen sijaan että tuputtaisi kauheita ”myrkkyaineita” alottaisi kanssani miedoista keltarauhashormoneista joilla saataisiin hormonien heittely toivottavasti tasaantumaan ja samoin oloni. Se on pelottavaa, mutta se voi myös olla helpottavaa. Voi olla että menee muutama kuukausi ennenkuin kroppa sen kanssa on sujut, mutta jos ne sitten sopii se helpottaa elämää vaihdevuosiin saakka!

    Liked by 1 henkilö

  2. Toivotaan! Joskus ois kiva kun vielä toimis omalääkäri jutut, eikä aina ois eri ihmiset vastassa. Se on ok flunssassa, mut joissain jutuissa ei. Ja mietin eka yksityisellä käyntiä, Medisonar ois hyvä. Mut hintataso oli tällä hetkellä vähän liikaa mun kukkarolle. 😂

    Tykkää

  3. Itsekin koen tosi tärkeäksi sen, että hoitosuhde muodostuisi tietyn henkilön kanssa. Oli kyse sitten lääkäristä, kosmetologista tai terveydenhoitajasta. On todella kuluttavaa joka kerta aloittaa alusta kertomaan miksi olikaan tulossa!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s