Kun rintasyöpä pelottaa

CampaignImage.png

Tänään, perjantai 13. päivänä, vietetään jälleen Roosa nauha -päivää.

Kaupoissa voi ostaa Roosa nauha -tomaatteja, Roosa nauha -kukkia, Roosa nauha -koruja, Roosa nauha -moppeja. Kuukauden verran kaikki on roosaa. Ja se on hyvä: vuonna 2015 Roosa nauha -keräys tuotti 1,4 miljoonan euron potin.

Uusia rintasyöpätapauksia on vuosittain noin 5 000 kappaletta. Sairastuneista noin 20 kappaletta on miehiä. Vuosina 2011-2013 viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 91% eli yksinkertaisesti sanottuna 9/10 elää vielä viisi vuotta syövän toteamisen jälkeenkin. Se on hyvä juttu.

Tuollaiset prosentit ovat meidän kaikkien asiota: 1,4 miljoonalla eurolla on voitu tukea syöpätutkimusta, jota edelleen tarvitaan, jotta ennaltaehkäisyä, sairauden toteamista aina vain varhaisemmassa vaiheessa ja hoitokeinoja saadaan edelleen kehitettyä tehokkaammiksi. Mahtavaa on myös se, että Suomessa seulotaan kuntien toimesta maksuttomasti kaikki 50-69 -vuotiaat naiset. Näin suurin osa rintasyövistä saadaan todettua jo varhaisessa vaiheessa, jolloin selviytyminenkin on todennäköisempää.

Rintasyövän riskitekijöitä ovat: varhain alkaneet kuukautiset, esiintyminen ensimmäisen asteen sukulaisella (vanhemmat, sisarukset, lapset), runsas alkoholin käyttö, myöhäinen synnyttäneisyys tai synnyttämättömyys.

Kun minä katson tuota listaa, ajattelen I’M GONNA DIE! ja kirjoitan hakukoneen kenttään: ”Kuinka tehdä laillinen testamentti”. Mietin yöllä unettomana, että entä jos heräänkin arkkuun haudattuna – tai krematoriossa!

Vaikka näytän keränneen melkein koko listan miinuksia tililleni, on siellä myös suojaavia tekijöitä: en käytä runsaasti alkoholia, en tupakoi tai nuuskaa, syön laadukkaasti, käytän hormonaalista ehkäisyä, olen normaalipainoinen, nukun tarpeeksi ja jumppailen säännöllisesti.

Mutta kyllä se hitto soikoon silti pelottaa. Siksi onkin oiva sattuma, että tämän vuoden teemana on rohkeudelle.

Lähteet:

Syöpäsäätiö | Roosa nauha

Duodecim | Rintasyöpä

7 kommenttia artikkeliin ”Kun rintasyöpä pelottaa

 1. Ihan lähisuvussa ei rintasyöpää ole ollut. Eikä minkään sortin syöpää toivottavasti tulekkaan! Silti se pelottaa, koska niin moni kuitenkin sairastuu.

  Meillä on sukurasitteena aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Helvetin pelottavia, vaikka kaikki niihin meillä sairastuneet ovat elossa ja selvinneet niistä aika pienillä jäljillä. Koska kuulun riskiryhmään, kuten siskoni ja serkkuni, meidän pitää 30 vuotts täytettyämme käydä aivokuvassa ja pääsemme seurantaan. Toisaalta ihan mahtavaa, koska näin voimme tarvittaessa saada hoidon ennalta! Jos jotain huomataan, pystytään katastrofi ehkä estämään. Äitini sai aivoverenvuodon 4 vuotta sitten. Selviytymismahdollisuus oli 25%. Ja hän selvisi. Mutta ne ensimmäiset sairaalaviikot oli ihan helvettiä meille muille. Saatikka äidille joka taisteli henkensä puolesta. Sitä ei halua kokea koskaan enää. Eikä sitä tahdo itse myöskään siihen taistelijan paikalle.

  Nää on asioita, joita ei jatkuvasti mieti, mutta jotka välillä saa pelkäämään ihan järjettömästi!

  Tykkää

 2. Epävarmuudessa eläminen on suoraan sanottuna yhtä helvettiä. Mahtava juttu, että äitisi selvisi! ❤

  Tieto omasta kohonneesta alttiudesta johonkin sairauteen ravistelee kyllä arvoja ja prioriteetteja uuteen järjestykseen. Varsinkin, kun ihmisten eliniän pidentyessä, kemikaalikuorman kasvaessa ja monipuolisen liikunnan jatkuvan vähenemisen myötä tietää, että haitallisille solumuunnoksille tulee otolliset olot ja ne tulevat taatusti lisääntymään.

  Tykkää

 3. Meillä on kummallakin puolen sukua eripuolilla kehoa kukoistavia syöpiä, rintasyövättä sentään on tosin vielä kaikki selvinneet. Osan on syöpä vienyt hautaan, osa on ”selvinnyt”. Aika pahalta näyttää perimä omalta kohdalta, mutta sitä ehtii murehtia sitten, jos kyseinen taudinpirulainen joskus omasta kehosta löytyy – ennakkoon en millään jaksaisi huolehtia (vaikka kyllähän sekin välillä valvottaa öisin, että mitä jos…).

  Tykkää

 4. Joo kyllä se on parempi olla ajattelematta kaikkea sitä taakkaa mitä DNA:ssaan saattaa kantaa.

  Rintasyövässä on se hyvä puoli, että se linkittyy vahvasti vaihdevuosiin ja seulonta ja hoito on tehokasta. Ja hyvillä elämäntavoilla lienee myös merkitystä, tasapainoisilla ja onnellisilla sellaisilla.

  Tykkää

 5. Itse kuitenkin kanssa koittanut miettiä, että vaikka siihen on se sukurasite, niin en polta, en kärsi korkeasta verenpaineesta jne. Nainen kyllä olen ja se lisää kuulemma myös riskiä. Epistä. 😄

  Tykkää

 6. Verenpaine on se kriittisin altistava tekijä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksissa. Mutta parempi tosiaan olla vatvomatta turhaan asioita, sillä ne stressitasot vasta tappiin saakin. 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s