Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #2

vd2

Edellisen kirjoituksen aikana joku saattoi miettiä, että mikä on ongelma, sillä löytyyhän noita hormoonittomiakin vaihtoehtoja. Toki ja sitten ei.

Vaihtoehtoja siis toki on: löytyy kuparikierukkaa, kumeja kaikissa mauissa, malleissa ja väreissä, ehkäisytietokoneita ja sitten sterilisaatio tiettyjen kriteerien täyttyessä. Mutta jos haluaa panna silloin kun huvittaa, missä ja milloin huvittaa eikä esimerkiksi vain ”vihreinä päivinä” niin ei. Mikään näistä ei sovi minulle.

Ratkaisuksi ryhdyttiin kokeilemaan ehkäisyrengasta, sillä siinä on matalin hormoonimäärä ja se vapautuu tasaisimmin. Suuri plussa tuli myös siitä, ettei ehkäisytehoon vaikuta hajamielisyys tai satunnainen oksentelu. Sen ei myöskään pitäisi aiheuttaa kuivuutta limakalvoilla, joka aiemmin oli todellinen ongelma.

Ihan heti en tähän kokeiluun ollut valmis, vaan soudin ja huopasin asian kanssa monia, monia kertoja. Päälimmäisinä jarrutti pelko kivun palaamisesta. Sitten tuli pelko kuivuuden palaamisesta, halujen katomisesta, ihon kunnon huononemisesta ja veritulpasta.

Ensimmäisen renkaan aikana keskityin unohtamaan koko renkaan ja juomaan tarpeeksi vettä. Keskityin voimaan hyvin (vähän saatoin iltaisin tarkastella mahdollisia uusia näppyjä) ja kolmesta viikosta selvittiin kunnialla. Kiristelevää kummituskipua oli silloin tällöin, mutta totaalipanikoimisen ja pyyheen kehään heittämisen sijaan päädyin kokeilemaan rentoutumisharjoituksia ja juomaan vielä vähän lisää vettä.

Ennen ensimmäisen renkaan aloittamista jätin pois myös kaikki hormonitoimintaan voimakaasti vaikuttavat luontaistuotteet eli maca-kapselit ja parapähkinät.

Mikään peloistani ei käynyt toteen: kasvoihin ei ilmestynyt näppyarmeijaa, huvitus ei hävinnyt enkä myöskään kuollut veritulppaan. Hyvä minä! Kummituskipujakin ilmestyi vain stressin aikana eli luultavasti silloin, kun olin huomaamattani jännittänyt staattisesti lantiopohjanlihaksia pitkiä aikoja putkeen. Päätin ottaa seuraavan renkaan aikana käyttöön joka iltaisen kolmen minuutin rentoutumisharjoituksen.

Lue aikaisempi osa:

Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #1

8 kommenttia artikkeliin ”Vulvodynia ja hormonaalinen ehkäisy #2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s