Onko se kuukuppi oikeasti niin hyvä?

kuukuppiKuva: Lunette.com

On ollut riemastuttavaa huomata, että ainakin blogosfäärin puolella on alettu viime aikoina rikkoa kuukautisiin liittyviä tabuja ja yrittää saada niistä mahdollisimman normaali ja luonnollinen aihe. Sillä sitähän ne vain ovat: merkittävä osa lisääntymisbiologiaa.

Kuukautisethan kertovat kehon (ja mielen) tilasta paljonkin. Tiesitkö, että kuukautisten alkaminen vaatii kehon rasvaprosentin nousemisen yli 17:ta tai että kuukautiset säännöllistyvät, kun tuo prosenttimäärä teini-iässä nousee reiluun 22:een? (K. Kauranen ja N. Nurkka, Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille, LTS) Jotta naisen keho voi optimaalisesti, siinä on siis oltava tarpeeksi rasvaa.

Oma menkkahistoriani on varsin brutaali, sillä kuukautiset alkoivat ollessani 10-vuotias ja olivat monta vuotta hallitsemattoman runsaat. Stoppi tuli vasta sitten, kun olin joutua punasolutiputukseen aivan liian alhaisen hemoglobiinin takia. Oli varsin tuskaista, kun tampooni-maksiside -yhdistelmä petti joka kerta 45 minuutin koulutunnin aikana.

Joskus 18-vuotiaana havahduin siihen kertakäyttöisten kuukautissuojien määrään, jonka kulutan elämäni aikana. Okei, silloin taisin enemmänkin ajatella sitä tolkutonta rahamäärää, joka suojiin menee. Selasin parikymmentä nettikeskustelua, marssin palkkapäivänä apteekkiin ja ostin 1 koon kuukautiskupin.

Hommahan ei lähtenyt menemään ollenkaan niinkuin Strømsössa: laittaminen ei onnistunut mitenkään päin ja kun se onnistui niin kauhun määrä oli suuri, kun en saanut sitä enää pois. Kuppi joutui pesun jälkeen pariksi vuodeksi karanteeniin kauimmaiseen laatikkoon.

En itseasiassa muista mitä tapahtui, mutta jostakin syystä päätin antaa kupille uuden mahdollisuuden ja vähitellen ymmärsin kehitin tekniikan, jolla olen aikamoinen kuppimestari tänäpäivänä.

Onko se niin hyvä kuin kaikki sanoo?

Minä sanoisin, että kyllä. Mutta sanon samaan hengenvetoon, että kupin käyttö on tekniikkalaji ja se vaatii harjoittelua. Se vaatii oman anatomian tuntemusta, kärsivällisyyttä ja aikaa.

Miten sen siis saa sinne? Itse käytin alussa apuna Ceridal öljyä (apteekista), jota voi käyttää intiimialueen limakalvolle. Se ei vahingoita kuppia ja tekee sen asettelemisesta helpompaa. Myöhemmin liukasteeksi riittää pelkkä vesi, trust me.

Mistä tietää, että se on paikallaan? Kun kupin saa sisään, se hakeutuu omalle paikalleen.

Voiko se olla hygieeninen? Toki. Olen käyttänyt kuppia ulkomailla ja alkukantaisissa mökkiolosuhteissa ongelmitta. Eräjormaillessa kupin voi pyyhkäistä siihen tarkoitetuilla desinfiointipyyhkeillä ja kuukautisten loputtua kuppi desinfioidaan kiehuvassa vedessä.

Falskaako se? Oma kuppini ei ole pettänyt kertaakaan näiden neljän yhteisen vuoden aikana. Oikein asetettuna (eli kokonaan auenneena) ohivuotoja ei tule ja tarpeeksi usein tyhjennettynä (itsellä 8-12h) se ei petä. Se pysyy paikallaan tiukimmissakin salirutistuksissa – eikä tunnu missään.

Mitä muuta? Kokeile! Se on helppo, nopea ja vaivaton – kunhan sen oppii! Itsellä se myös on vähentänyt merkittävästi kuukautiskipuja, se ei kuivata limakalvoja tai haudo alapäätä, aiheuttaa huomattavasti vähemmän jätettä kuin kertakäyttöiset suojat ja tulee vielä halvemmaksikin.

Tutustu aiheeseen muualla:

Kuukuppikommuuni

Lunette.com

19 kommenttia artikkeliin ”Onko se kuukuppi oikeasti niin hyvä?

 1. Oon lukenut kuukupista nyt niin paljon hyvää, että taitaa olla pakko hankkia sellainen itsellekin. Onhan siinä ihan älyttömästi säästöä niin lompakon kuin luonnonkin puolesta. Ja kiitos kauhukokemuksenkin jakamisesta, ei ehkä oo niin paljon paineita itellä osata sen asettamista heti alkuunsa 😀

  Tykkää

 2. Hieno postaus, kiitos! Oman kuukuppiurani alku meni myös ihan kirjaimellisesti pitkin v***ua, kun en vaan ohjeiden noudattamisesta huolimatta saanut kuppia asettumaan oikein paikoilleen, pois sain kyllä. Kuvittelin jo, että vaginani täytyy olla jotenkin epämuodostunut kun homma ei vaan skulaa, mutta onneksi harjoittelemalla se lähti sujumaan. Itse käytän kuppia lähinnä kotioloissa, koska ärsyttää sen tyhjentäminen julkisissa vessoissa joissa ei välttämättä aina ole vesipistettä pytyn vieressä (koska itse haluan huuhtaista kupin aina samalla). Hieno keksintö jokatapauksessa!

  Tykkää

 3. Kiitos kivasta kommentista Linda! Mulla tosiaan on tapana aina kertoa, että se ei tosiaan ekalla kerralla välttämättä suju ihan niinkuin ajattelisi. Eikä edes viikonkaan kuluttua. Mutta ehdottomasti suosittelen! 🙂

  Tykkää

 4. Se kauhun tunne muistuu kyllä edelleen mieleen, kun luulin että NYT SE JÄI SINNE!!1! Tekniikan ja oman anatomian puutteellista tuntemista se taisi enemmänki olla. 😀 Joo julkisissa vessoissa se tyhjentäminen on vähän inhottavaa ja yritänkin pitää tyhjennysvälin siinä 12 tunnissa, jollon olen yleensä kotona.

  Tykkää

 5. Oon miettiny kupin hankkimista, kun sitä nykypäivänä lähes kaikki tuntuvat kehuvan. Todennäköisesti siis itsekin siihen siirryn, vaikka juuri tuo paikalleen laitto jännittää. 🙂

  Muuten ihan samanlainen menkkahistoria täälläkin, nimimerkillä hb 80.

  Tykkää

 6. Huhhuh! Aikamoista sullakin siis ollut!
  Kannattaa kokeilla ja tosiaan se laitto helpottuu öljyllä, itselle sopivalla taittelulla ja sinnikkäällä harjoittelulla. Ei kannata luovuttaa, vaikka ei heti onnistuisikaan! 🙂

  Tykkää

 7. Olitpa sä totaalinen! 😀 Mullakin tosiaan meni asian kypsyttelyyn muutama vuosi sen ensikokemuksen jälkeen. Mutta en enää vaihtaisi!

  Tykkää

 8. Hei kiitti muistutuksesta! Itse käytin kuppia joskus vuooosia sitten, mut en sitten saanut aikaiseksi tilattua uutta ja koko homma jäi. Nyt siis tilaukseen, tykkäsin siitä ihan sikkepaljon!

  Päinvastoin ku muilla, mulla ei ollu ongelmia käytössä. Ainoastaan se, et mun piti leikata saksilla se ”antenni” lyhyemmäksi kun se tuntui ikävältä.

  Tykkää

 9. Oleppa hyvä! 😀 Ja joo sitä antennia kannattaa kyllä leikata, itselläkin se tuntui alussa ikävältä. Jotkuthan ilmeisesti leikkaavat koko antennin pois, mutta itse kyllä tarvitsen sitä.

  Tykkää

 10. Mähän hankin kupin ööö pari vuotta sitten. Käytin sitä ekat 6kk mut sit se jäi. Ekana päivänä en pysty menkkakramppien kanssa sitä käyttämään ja sit taas vikoina päivinä vähäisessä vuodessa jotenki kans ei tuu käytettyä. Tarttis kaivaa se tosin esiin taas. Säästäis luontoa edes parina päivänä menkkojen aikana. 🙂 Ja ottaa varmaan aikansa taas et siihen tottuu ja että sen sais niin et ei tuntuis koko aika.

  Tykkää

 11. Mä taas olen pitänyt kuppia tosi hyödyllisenä juuri siksi, että yksi koko käy koko viikon! Ja toki myös siksi, että se kupin käyttö on vapauttanut aika paljon tilaa kaapista. 😀

  Kupin ei kyllä kuulu ollenkaan tuntua käytön aikana, eli se ei ilmeisesti oo noussut ihan kohdalleen sitten? Tai sitten antenni on ehkä kinnanut kiinni. Mutta sisua ja kärsivällisyyttä sulle, jos aiot yrittää uudelleen! 😀

  Tykkää

 12. Kyllä mäki sen sit opin laittamaan hyvin, mut nyt sais varmaan opetella uusiksi tauon jälkeen. 😄 Tykkäsin myös siitä, että kun kuppi oli paikoillaan niin sitä ei tarvinnut moneen tuntiin miettiä!

  Tykkää

 13. Joo se on ihan parasta, kun huomaat unohtaneesi menkat kokonaan! Tosin ymmärrän todella hyvin, että nuoremmat aloittelee muilla suojilla, koska onhan tuo nyt aika pelottava härpäke jo kokeneemmallekin konkarille. 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s